Opozicija dostavlja prigovore Ustavnom sudu

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kaže da su predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti prevarili građane i prihvatili nacrt ZSO, a da ih je u tome podržao i Demokratski savez Kosova.

Haradinaj je za predloženi nacrt statuta ZSO rekao da je "uznemiravajuć", ali i pojasnio da je na Ustavnom sudu da ukloni iz njega sve što se kosi sa Ustavom Kosova.

"(Predsjednica Osmani) je dio Kurtijevog štaba, kao i svi sa liste Samoopredjeljenja. Osmani i Konjufca podržavaju Kurtijevu prevaru, dio su te prevare. Nažalost, to je čak i dio naše opozicije. Vidi se da LDK podržava ove prevare u mnogim situacijama do danas, od glasanja predsjednika, zatim u nepodržavanju nekih prijedloga do toga da su bili neka vrsta ukrasa godišnjeg govora predsjednika koji tokom cele godine nikada nije imao čvrst stav ni po jednom važnom pitanju našeg života", kaže Haradinaj.

Lider AAK traži od premijera Kurtija da pokaže kako je zamislio implementaciju Zajednice opština sa srpskom većinom, pošto je to, prema njegovim riječima, prihvatio u okviru Briselskog sporazuma, pa čak i tražio potpis druge strane.

Haradinaj smatra da je nemoguće promjeniti verziju nacrta statuta Udruženja, uprkos primjedbama premijera Kurtija posrednicima.

Zbog toga, kaže, ako dokument bude dostavljen Ustavnom sudu onako kako je predstavljen opozicionim strankama, onda će one uputiti komentare Ustavnom sudu da se usprotivi nekim članovima nacrta statuta ZSO.

Prema njegovim riječima, premijer Kurti, predsjednica Osmani i predsjednik Skupštine Konjufca prihvatili su nacrt statuta Udruženja, iako u njemu ima uznemirujućih elemenata, a javnosti su, tvrdi, predstavili nešto sasvim drugo.

Poslanici Alijanse za budućnost Kosova, prošle nedjelje su bojkotovali godišnji govor predsjednice Vjose Osmani u Skupštini Kosova.

S druge strane, predsjednica Osmani je upozorila da će pozvati opozicione stranke na sastanak na kojem će se razgovarati o dijalogu sa Srbijom i nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press