Stav analitičara

Univerzitetski profesor i bivši potpredsjednik Ustavnog suda Kadri Kryeziu i analitičar Milazim Koci naveli su da je arbitraža u nacrtu statuta ZSO neustavna i da predstavlja problem za Kosovo, prenosi RTK.

Kryeziu ističe da postojećim nacrtom statuta ZSO treba da se pozabavi Ustavni sud.

„Nakon što se o ovom nacrtu na profesionalan način raspravlja u vladi, donosi ga dekretom premijer ili ministar lokalne samouprave, a zatim na osnovu uredbe ili odluke ide Ustavnom sudu na ocjenu“, rekao je Kryeziu.

Na pitanje da li će se arbitraža u nacrtu ZSO slagati sa nadležnostima kosovskih institucija, Kryeziu ističe da postoje dileme po tom pitanju, ali da, stručnjaci za međunarodno pravo moraju bolje da objasne to pitanje.

„Ova arbitraža je van ustavnog prava“, rekao je on, dodajući da Ustavni sud može da je poništi.

Univerzitetski profesor Bujar Dugolli rekao je da je problem u analizi nacrta Zajednice srpskih opština jer je on, kako je kazao, dvosmislen.

„A ko je sada arbitar koji razumije i daje realnost po ovom pitanju... Mislim da treba vjerovati u međunarodni faktor kao što su prije svega SAD i savezničke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i dale deklaracije o tome da neće biti dozvoljeno stvaranje autonomije, odnosno Republike Srpske, neće biti dozvoljena treća vlast, ili izvršna vlast sa ovlašćenjima centralne vlasti. A sada je takva situacija“, rekao je Dugolli.

On je istakao da ostaje nada da međunarodni faktor zna da Kosovo ne može da dozvoli stvaranje problema ili ZSO “koja je prepreka funkcionisanju države i integraciji manjine”.

Analitičar Milazim Koci rekao je da je tumačenje koje se pravi oko nacrta ZSO, odnosno opasnost o kojoj se govori, ili preuveličana ili minimizirana.

On rekao da postoje dva glavna pitanja o kojima se raspravlja.

„Jedno je da je pitanje Rezolucije 1244 preuveličano, ona je na snazi. A drugi je nacrt statuta 27 zemalja EU, a pet zemalja koje ne priznaju Kosovo ne bi glasale da se nije pojavila Rezolucija 1244. Na kraju krajeva, ovaj aspekt je preuveličan”, rekao je Koci.

On je rekao da je ključni problem ovog dokumenta arbitraža.

„Tako da mislim da je arbitraža veoma ozbiljan problem, jer se preklapa sa političkim sistemom Kosova, jer nije Ustavni sud taj koji bi intervenisao u spornim slučajevima između Asocijacije i centralne vlade, već arbitraža“, rekao je Koci.

On je rekao da će u ovoj arbitraži biti predstavnik Srba, jedan iz centralne vlasti koji je albanski i drugi koji će biti evropski.

"Tako da će arbitraža odlučivati o svakom spornom pitanju i tu se pitanje završava, jer ustavni sud nema mogućnost intervencije, a praktično je to glavni problem ovog dokumenta", rekao je Koci.

On je naveo da u ovoj fazi može da interveniše Ustavni sud, ali da će u kasnijoj fazi, ako bude odobrena, odlučivati arbitraža.

„Arbitraža je u krajnjoj liniji nadređena političkom sistemu Kosova i praktično je taj dio Kosova gotovo proglašen protektoratom i bez ovlašćenja za intervenciju centralnih institucija Kosova“, rekao je Koci.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1