Ambasador Njemačke

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde rekao je da se ne razgovara o potpisivanju Briselskog i Ohridskog sporazuma, već o njihovoj primjeni od strane Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

"Rekao sam to i ranije, ono što nam je sada potrebno je implementacija, a ne rasprava kako ćemo do toga doći. Jer ranije je bilo mnogo sporazuma koji su potpisani, a nisu sprovedeni. Zato smo sada fokusirani na implementaciju. Sada vidimo implementaciju energetske mape puta, takođe implementaciju koja znači da ljudi menjaju tablice. Za nas je važna primjena Briselskog i Ohridskog sporazuma. Kosovo mora da obavlja svoje dužnosti, pa tako i Srbija", poručio je Rohde.

On je zatražio od Vlade Kosova da ispuni svoju obavezu osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

"To je ono što EU, Njemačka i svi bliski partneri Kosova očekuju. Obaveza Kosova od 2015. godine je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i dio Briselskog i Ohridskog sporazuma za Kosovo", dodao je Rohde i istakao da i druga strana - Srbija, mora da ispuni svoje obaveze.

Prema riječima njemačkog ambasadora, rješenje tenzija na sjeveru je kroz proces normalizacije i uspostavljanje asocijacije.

"Dio rješenja i procesa normalizacije je Zajednica opština sa srpskom većinom i to je cilj da se normalizuje život za sve na Kosovu, a to uključuje i sjever", rekao je njemački ambasador.

Potpisan ugovor za najveći projekat solarnog grijanja na Zapadnom Balkanu

Rohde kaže da je velika vijest to što je u Prištini potpisan ugovor za najveći projekat solarnog grijanja na Zapadnom Balkanu.

On je na Facebooku naveo da su projekat omogućili Kancelarija EU na Kosovu, Njemačka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Kosova.

"Energetska tranzicija se dešava upravo sada. Potpisani su ugovori za najveći projekat solarnog grijanja na Zapadnom Balkanu. Zahvaljujući Evropskoj uniji na Kosovu, Njemačkoj, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Vladi Kosova, preko 80 miliona eura, uključujući i 22,5 miliona eura iz WBIF-a EU - Investicioni okvir za Zapadni Balkan, koji će utopliti 38.000 domaćinstava u Prištini i okolini. Prigrlimo zeleniju budućnost zajedno", istakao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online