Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti ocjenio je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je njegova vlada u potpunosti posvećena iskorenjivanju korupcije iz kosovskih institucija, za koju su, kako ističe, u najvećoj mjeri odgovorni njegovi prethodnici.

Kurti je na Facebooku naveo da su prethodne vlade smatrale Kosovo "riznicom ličnog bogatstva, a ne kolektivnog blagostanja".

"Danas se obraćam svima vama bez razlike, da se pozabavimo pitanjem od velikog značaja koje godinama nosi naše društvo, kao posledicu loše vladavine, lošeg mentaliteta profitera i iskrivljene ideje koja državu smatra riznicom za lično bogatstvo, a ne za kolektivno blagostanje", naveo je Kurti.

On je ukazao da je prije dvije godine i devet mjeseci, kada je došao na čelo vlade, započeo put ka dobroj upravi, borbi protiv korupcije i uspostavljanju reda i zakona.

"Prije dvije godine i devet mjeseci, kada se ponovo rodila nada u bolju budućnost, udružili smo snage da podignemo kulturu integriteta u institucijama, unapredimo blagostanje, ojačamo položaj žena u društvu i zaštitimo javni novac od zloupotrebe. Mi smo posvećeni mudrim investicijama i razvojnim projektima. Povećali smo budžet za 35 odsto, sveli štete na minimum i prijavili kriminal i korupciju koje smo zatekli", istakao je Kurti.

Prema njegovim riječima, njegovi politički oponenti vodili su Kosvo "kao trgovački brod".

"Oni koji imaju najviše dobara određuju pravac broda. Sa našom progresivnom vladom, nezavisno Kosovo je demokratska republika, a ne trgovačko plovilo", poručuje on.

Dodao je da je sprovedeno preko 1.100 policijskih akcija protiv privrednog kriminala i korupcije.

"Uhapšeno je više od 4000 ljudi, od čega 300 državnih zvaničnika. Uništili smo 103 kriminalne grupe i zaplenili preko dvije tone narkotika", naveo je Kurti.

On je poručio da želi nezavisno sudstvo, efikasne tužioce i sudije koje deluju mudro.

Najavio je da će u nastavku rada protiv korupcije predstaviti i Državnu strategiju za borbu protiv korupcije - "viziju vlade za uspostavljanje reda i zakona, podizanje kvaliteta javne uprave, reformu zdravstva i uspostavljanje odgovornosti u upravljanju javnim novcem".

Izvor: Kosovo Online