Policija Kosova uhapsila je više osoba na protestu u Prištini 29. novembra organizovanog zbog posjete Ekaterine Trendafilove, predsednice Specijalizovanih veća (Specijalni sud), koji istražuju navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Tom prilikom je bačen suzavac u blizini hotela gde bi trebalo da se održava sastanak sa civilnim društvom.

Protest je organizovala vanparlamentarna Socijaldemokratska partija na Kosovu.

Prema navodima Socijaldemokratske partije, policija je uhapsila šest njihovih članova, uključujući i lidera te stranke Dardana Moliqaja.

Policija Kosova nije komentarisala ove navode.

Okupljeni su držali transparente sa natpisima "OVK ne može da se sudi", "Trendafilova napolje", te uzvikivali "Dole Specijalni sud".

"Ovo je pokušaj da se poboljša imidž nepravednog Specijalnog suda", navodi se na Facebook stranici Socijaldemokratske stranke.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Moliqqaj je na protestu, pre nego je došlo do eskalacije, rekao da je cilj okupljanja suprostaviti se poseti Trendafilove Kosovu.

"Svaki put kada smo bili bliži Srbiji i lošim sporazumima sa Srbijom, bilo je progona OVK (Oslobodilačke vojske Kosova). Sud ima mandat da goni samo OVK. Moramo i sprečićemo ovaj sastanak",rekao je Moliqaj.

Ovo nije prvi put da se aktivisti Socijaldemokratske partije protive boravku Trendafilove na Kosovu, odnosno i ranije su pokušavali da ometaju i spreče njene sastanke ili konferenciju za novinare.