Potpredsjednica LDK

Potpredsjednica Demokratskog saveza Kosova Jehona Lushaku-Sadriu istakla je da Vlada Kosova, koju predvodi premijer Albin Kurti, koristi žene koje su žrtve nasilja u propagandne svrhe.

Ona je u objavi na Facebooku rekla da se nasilje nad ženama povećalo poslednjih godina.

„Juče je počelo 16 dana aktiviza protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema podacima policije, nasilje nad ženama je u porastu u posljednjih nekoliko godina. Kako je Ustavni sud utvrdio u martu ove godine, naša zemlja nije preduzela mjere za sprečavanje nasilja nad ženama. Skoro svaka druga žena doživela je nasilje u porodici. Ministarstvo pravde je, slanjem poruka na privatne telefone građanima Kosova i saopštavanjem da je navodno pooštrilo kazne, napravilo obmanjujuću propagandu želeći da se predstavi kao spasilac žena“, poručila je Lushaku-Sadriu.

Dodaje da je Kurtijeva vlada ovom prilikom dokazala da je varljiva, kao i da nije u njenoj nadležnosti da pooštrava kazne.

„To su državni službenici koji niti znaju niti uče. Osim što varaju. Njihovo neznanje je zastrašujuće. Njihova nesposobnost da vladaju je štetna“, istakla je ona.

Pominjući izvještaj EK o Kosovu, Lushaku-Sadriu je kazala da on pokazuje nedostatak volje Vlade da riješi to pitanje.

„Slučajevi jezivih ubistava žena u posljednje dvije godine od strane bivših zatvorenika bez nadzora pokazuju koliko je Vlada postigla u rešavanju rodno zasnovanog nasilja. Za žaljenje je kako Vlada vodi političku kampanju sa ženama žrtvama nasilja, praveći tako pogrešnu propagandu o tako osjetljivom pitanju“, zaključila je Lushaku-Sadriu.

Izvor: Kosovo Online