Stručnjak za bezbjednosna pitanja

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Drizan Shala izjavio je da kosovske institucije treba da formiraju radnu grupu koja bi se bavila samo oružanim pljačkama, kao i da policajci treba da nose duge cijevi, prenosi Ekonomia onlajn.

Povodom nedavnih oružanih pljački na Kosovu, Shala ističe da su one planirane i napravljene sa planom akcije i povlačenja.

„Na osnovu posljednje pljačke koja se desila u Suvoj Reci, smatram da bi sada organi bezbjednosti trebalo da stvore radnu grupu koja bi trebalo da bude aktivna krajem godine. Analizom posljednjih pljački, može se primjetiti da su one planirane i da imaju svoj plan i za akciju i za povlačenje. Mora se analizirati da li je u pitanju ista osoba ili ista grupa koja je izvršila oružanu pljačku u opštini Uroševac i Gnjilane“, rekao je on.

Shala dodaje da će, s obzirom na to da je kraj godine i da su oružane pljačke učestale, Policija Kosova morati da bude opremljena dugim oružjem.

„Policija Kosova treba da djeluje u dvije akcije, prva treba da stvori radnu grupu koja se bavi ovakvim akcijama, ali sa druge strane, odjeljenje javne bezbjednosti treba da ima veći broj policijskog osoblja, uniformisanog i civilnog. Pošto je kraj godine i krajem godine imamo porast kriminalne aktivnosti, uniformisani policajci će morati da imaju duge cijevi. U slučaju da imamo takvu pljačku gde napadači koriste "kalašnjikove" onda treba pripremiti i policiju, to je bilo neophodno u slučaju pljačke u Suvoj Reci“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online