Pismo upućeno EK

Vlada Kosova uputila je pismo zvaničnicima Evropske unije povodom prijedloga Evropske komisije da građanima Kosova sa pasošima koje izdaje Srbija bude omogućeno da putuju bez viza, preneo je Telegrafi.

U pismu do kojeg je došao ovaj portal, navodi se da kosovski Srbi ove godine dobijaju kosovske pasoše u sve većem broju od kada je Kosovo dobilo pravo na bezvizni režim.

„Izdavanje pasoša od strane Koordinacionog direktorata Srbije je neprihvatljivo, jača paralelne institucije, krši sopstvene obaveze Srbije prema EU i protivno je preporukama koje su navedene u godišnjem izvještaju za Srbiju", navodi se u pismu Vlade Kosova upućenom institucijama Evropske unije, piše Telegrafi.

U pismu se navodi da ovi pasoši koje je izdala "nelegalna institucija" predstavljaju rizik od netačnih podataka i narušavanja bezbjednosti za koje se Kosovo ne može smatrati odgovornim.

„Ovi dokumenti nisu bili podvrgnuti bezbjednosnim provjerama koje imaju kosovski pasoši, niti su bili dio ispunjavanja bezbjednosnih kriterijuma za dijalog o liberalizaciji viznog režima koje je definisala Evropska komisija. Iako Kosovo ne priznaje pasoše koje izdaje Direkcija za koordinaciju, mi smo posvećeni izdavanju pasoša po pojednostavljenoj proceduri kako bismo osigurali da nijedan kosovski Srbin koji traži pasoš ne ostane bez putne isprave. Ukoliko bude zabrinutosti u vezi sa procedurom opremanja kosovskim pasošima svih preostalih Srba, pozivamo EU da prati ovaj proces", kaže se u pismu Vlade Kosova.

Kako se dalje navodi, Vlada Kosova poziva EU da podrži razmatranje ovog prijedloga i pridruži se njihovoj kampanji za podsticanje i pozove sve kosovske Srbe da dobiju kosovske pasoše.

Inače, ova tema je postala značajna pošto je Evropska komisija 16. novembra predložila da se u proces liberalizacije viznog režima uključe i nosioci pasoša Republike Srbije koji žive na Kosovu. Međutim, ovaj prijedlog Evropske komisije izazvao je brojne reakcije na Kosovu, uključujući i reakciju vlasti.

Albanske i srpske organizacije civilnog društva na Kosovu podjeljene su oko prijedloga Evropske komisije. Jedna strana kaže da to šteti integraciji kosovskih Srba, dok srpske nevladine organizacije na Kosovu podržavaju ukidanje viza za građane Kosova koji imaju srpske pasoše.

U međuvremenu, Evropska komisija ne želi da stvara situaciju da segment stanovništva bude lišen prava na slobodno kretanje.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi