Podaci MUP-a

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, za posljednjih šest mjeseci više od 50.000 građana je podnelo zahtjev za izdavanje pasoša zbog vizne liberalizacije koja stupa na snagu 1. januara naredne godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Od 1. juna do 6. novembra ove godine 51.365 građana je prvi put podnelo zahtjev za izdavanje pasoša što je u odnosu na isti period prošle godine za 2.574 više.

U turističkim agencijama na Kosovu tvrde da postoji porast interesovanja građana i organizovanih grupa za ponudu putovanja u zemlje Evropske unije nakon 1. januara 2024.godine.

Ekspert za evropske integracije Shenol Muharemi ocjenio je da entuzijazam za putovanje postoji, ali ne i ekonomske prilike.

"Trenutno smo u izrazitoj finansijskoj krizi inflacije što može usporiti odlazak, ali nije isključena mogućnost da mladi napuste Kosovo u potrazi za boljim prilikama”, kaže Muharemi.

Posljednjih godina hiljade građana Kosova dobilo je radne vize za zemlje EU, posebno za Njemačku.

Samo prošle godine broj radnih viza koje je izdala njemačka ambasada na Kosovu porastao je za 110 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Muharemi kaže da kosovske institucije treba da se postaraju da informišu građane da liberalizacija viza ne znači radnu dozvolu i da, ako se zloupotrebi, može doći do posljedica.

„Za neke stvari je potrebno više vremena za implementaciju, pa bi intenzivnija komunikacija pomogla široj javnosti da shvati da vizna liberalizacija znači više turizma i poslovanja, a ne zapošljavanja i u ekstremnim slučajevima zahteva za azil“, kaže on.

Vlada Kosova je od 5. oktobra započela informativnu kampanju za liberalizaciju viza, kako na terenu, tako i na društvenim mrežama.

Izvor: RSE