Poslovni ambijent

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se, na marginama Mirovnog foruma u Parizu, sa predstavnicima dvije francuske kompanije koje se bave obnovljivim izvorim energije, "Voltalia" i "TotalEnergies", i u razgovoru istakao da je Kosovo zainteresovano za dolazak stranih investitora, te da vlada kontinuirano radi na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti se najprije sastao sa direktorom za međunarodni razvoj "Voltalije" Gustavom Fernandesom, vođom međunarodnih projekata ove kompanije, a zatim sa potpredsjednikom za razvoj poslovanja u Euroaziji za "TotalEnergies" Antonijem Geretom i njegovim saradnicima.

Kurti je istakao zainteresovanost Kosova za dolazak stranih investitora i posvećenost vlade stvaranju što povoljnijeg ambijenta za njih.

On je upoznao predstavnike "Voltalije" i "TotalEnergiesa" sa detaljima Energetske strategije 2022-2031, koja ima za cilj dodavanje 1.200 MV iz obnovljivih izvora.

Kurti je naveo postojeće i buduće projekte izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz solarne i vetroenergije, sa akcentom na mogućnosti koje nudi aktuelna aukcija za izgradnju 100 MV iz solarne energije koju je raspisalo Ministarstvo privrede.

Istakao je da je u planu izgradnja vetroelektrane kapaciteta do 150 MV i upoznao sagovornike sa planiranim ulaganjima vlade u ovaj sektor za naredne tri godine.

Kurti je rekao da Kosovo bilježi uspjehe u borbi protiv kriminala i korupcije, vladavini prava, demokratskom napretku, institucionalnoj stabilnosti i funkcionisanju Privrednog suda.

Među prednostima Kosova naveo je i geografski položaj, pravni okvir i stručnu radnu snagu koja je na raspolaganju stranim investitorima.

Istakao je i da Kosovo posljednjih godina bilježi značajan rast BDP-a, koji će sljedeće godine biti 50 odsto veći nego 2020.

Ukazao je na prednosti Kosova izgradnjom i ugradnjom 170 MV akumulacionih baterija, kroz implementaciju Compakt programa u okviru sporazuma potpisanog između vlade Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, koji će pomoći u integraciji i razvoju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Predstavnici obe kompanije su pohvalili napredak Kosova, pozdravljajući trenutne i buduće mogućnosti koje se nude za ulaganje u sektor obnovljive energije i profesionalan i transparentan proces.

Izvor: Kosovo Online