Narušena reputacija

Bivši predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri rekao je za Ekonomiju onlajn da je pritisak međunarodne zajednice na premijera Albina Kurtija doneo rezultate za prihvatanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Imeri je rekao da su pogrešni koraci premijera Kurtija naneli štetu Kosovu u međunarodnoj areni.

Pored narušavanja reputacije, Imeri navodi da se na kosovsku stranu često gledalo kao na prepreku napredovanju u procesu dijaloga, za šta su, što je kako kaže, dovelo i do sankcija.

Imeri posljednji dogovor u Briselu naziva izuzetno velikim korakom u ovom procesu.

"Nadam se da ćemo imati dokument u rukama i zaista saznati šta u njemu piše, do danas iz izjava je jasna jedna stvar koja se čini da je tačna u smislu posljednjeg sastanka u Briselu, a to je još jedan model za neke stvari oko kojih je bilo neslaganje, pa čak i Kurti i Vučić izgleda nisu imali suštinske komentare ni sa jedne strane na nacrt Asocijacije. Ovo je izuzetno veliki korak u procesu dijaloga Kosova i Srbije, formalno se slažu", rekao je Imeri.

Imeri, koji vodi institut "Musine Kokallari", rekao je da su događaji na sjeveru promjenili poziciju Kosova.

Prema njegovim riječima, šef kosovske izvršne vlasti je mislio da ojača poziciju Kosova u dijalogu preko sjevera, ali smatra da je napravio upravo suprotam korak bez rezultata.

Dodaje da je ponašanje kosovskih vlasti dovelo do toga da se na Kosovo gleda kao kao na smetnju napredovanju u procesu dijaloga, pa da su zato uvedene i mjere.

"A svi znamo da je Srbija u stvari bila i ostala prepreka, ali naše ponašanje je pokrilo ovu destruktivnu poziciju Srbije“, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, među Kurtijevim pogrešnim koracima je i nedostatak entuzijazma za dijalog sa Srbijom.    

Imeri je naveo da je Kurti morao da iskoristi zamah da prekine dijalog, posebno nakon zahtjeva američkog predsjednika Josepha Bidena, koji je u svom pismu zatražio da se dijalog završi međusobnim priznavanjem.

On navodi da postoje određeni uslovi za obostrano priznanje.

"Planirano je da se de jure priznanje obavi onog trenutka kada Srbija uđe u Evropsku uniju, a to su više puta govorile države Evropske unije. Uslov koji Srbija ima za članstvo u Evropskoj uniji je de jure priznanje Kosova. Pravila igre određuju posrednici i naglašavaju da je ovaj sporazum pravno obavezujući i za Kosovo i za Srbiju, što znači da nemamo drugog izbora nego da sprovedemo ono što se iz sporazuma traži od obe strane, a da nije potreban potpis. Mislim da ako se ovaj sporazum brzo primjeni, sada kada se pominje novi sporazum o normalizaciji, onaj koji bi morao da se primjeni do marta sljedeće godine, onda bi Kosovo i Srbija morali da razgovaraju  i o drugim temama koje su predviđene osnovni sporazum za normalizaciju odnosa u svakoj oblasti", naveo je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online