Subvencija za građane

Premijer Albin Kurti u pisanoj izjavi objavljenoj na društvenoj mreži Facebook govorio je o posvećenosti vlade, povećanju subvencija za građane, sa posebnim naglaskom na zajednice. Kurti kaže da njegova vlada u svom programu ima pomoć građanima i da je od prošle godine primetno povećanje grantova i subvencija za zajednice.

Kosovo je, kaže, država svih, a ne samo većine.

"To je ono što je Kosovo. Takva je naša vladavina“, ističe Kurti.

On navodi da je vlada u 2022. godini podržala 123 projekta za mala preduzeća i nova preduzeća iz svih zajednica. Dok je ove godine po prvi put izdvojila poseban Fond za nevećinske zajednice, u iznosu od tri miliona eura, kojim je finansirala 259 grantova za poljoprivrednike, start-up i nevladine organizacije u cilju promocije zapošljavanja u zajednicama. 

ĆSa istim ciljem osnovali smo međuinstitucionalnu Grupu za unapređenje zapošljavanja Roma, Aškalija i Egipćana. Prošle godine, 104 građana ove tri zajednice koristilo je obuku Centra za stručno usavršavanje – tri puta više nego godinu dana ranije. Dok podaci Zavoda za zapošljavanje za 2022. godinu pokazuju da je došlo do povećanja broja poslova koje je ova agencija pronašla za nevećinske zajednice za 31%, dok je broj poslova za nevećinske zajednice 12,5% od ukupnog broja poslova pronađenih preko ove agencije“, naveo je Kurti.

Nevećinske zajednice, prema njegovim rečima, učestvuju sa 17% u subvencijama Ministarstva privrede za efikasnu opremu, u okviru mera energetske efikasnosti.

"9% plaćenih pripravnika kroz program Ministarstva finansija, rada i transfera "Kosovo Generation Unlimited“, dolazi iz redova nevećinskih zajednica, ovaj procenat je reprezentativan u odnosu na celokupnu populaciju. Pored budžeta Ministarstva za zajednice i povratak za izgradnju novih kuća za 19 porodica, prehrambenih i higijenskih paketa za 373 porodice, nameštaja za 58 porodica i građevinskog materijala za 102 porodice, preko Ministarstva za lokalnu samoupravu smo izdvojili su i dva miliona evra za izgradnju i renoviranje kuća zajedno sa još milion evra za infrastrukturne projekte od kojih posebno imaju koristi pripadnici nevećinskih zajednica u opštinama naše zemlje“, izjavio je Kurti.

U periodu od 15 godina, na osnovu godišnjih podataka o budžetu 2008-2022, 10 opština sa srpskom većinom, prema rečima premijera, imalo je 62% više budžeta po glavi stanovnika od ostalih 28 opština.

"Ove godine planirano je ukupno 149 kapitalnih projekata u opštinama sa srpskom većinom, ukupne vrednosti 12,3 miliona eura", kaže Kurti.

U skladu sa Zakonom o upotrebi službenih jezika, kaže, Vlada je povećala kapacitete Kancelarije za lingvističku kontrolu i usklađivanje službenih jezika.

"Mimo zakona, nedavno smo počeli direktan prenos sednica Vlade na srpskom jeziku, radi boljeg i pravednijeg informisanja građana Srbije o odlukama njihove vlade. Od februara ove godine ponovo smo pokrenuli proces verifikacije diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici, čime smo ponudili više novih mogućnosti zapošljavanja nosiocima ovih diploma“, naveo je Kurti.