Bez gubljenja vremena

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni poručio je da su sastanci u Briselu bili fokusirani na Zajednicu srpskih opština i ukazao da se znalo da se implementacija "Asocijacije ne može izbeći, jer je to međunarodna obaveza Kosova", prenosi Reporteri.

Hiseni je naveo da je sada imperativ dogovor o brzoj implementaciji sporazuma bez gubljenja vremena i kalkulacija.

Kritikovao je Vladu Kosova, ističući da je odugovlačenje ovog pitanja dovelo do sukoba Kosova sa saveznicima i uvođenja sankcija.

„Loša stvar je što je odlaganje implementacije dovelo do antagonizma Kosova sa demokratskim svijetom, a potom i do sankcija. Dakle, Kosovo je moralo da udari u zid da bi shvatilo da ne sme da se igra međunarodnim obavezama. To su znali i vlast i opozicija, ali su neprihvatljivim političkim kalkulacijama doneli velike štete zemlji u dijalogu“, smara on.

Hiseni je takođe kritikovao opoziciju i Demokratski savez Kosova, rekavši da "ova partija nije uspela da održi vitalne interese zemlje u trenutku kada je bezbjednost ugrožena".

„Ostaje da se vidi šta sadrži nacrt statuta ZSO koju je predložila Kvinta. Stoga je imperativ da se dogovorimo o brzoj implementaciji sporazuma bez gubljenja vremena i bez kalkulacija. Kurti mora da se spusti na zemlju!", rekao je Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri