Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi kaže da, na osnovu dosadašnjeg iskustva, pretpostavlja da plan "velike petorke" koji su predstavili Kosovu i Srbiji uključuje pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao i korake za sprovođenje Sporazuma o normalizaciju odnosa dvije strane, prenosi Radio Slobodna Evropa

On podsjeća da rokovi EU za primjenu Sporazuma ističu, te da su izaslanici EU i SAD dali svoju ponudu  Kosovu i Srbiji, o kojoj se, dodaje, u javnosti još uvijek ništa ne zna.

"Vjerovatno su zapadni izaslanici došli sa ultimatumom o redosljedu i koracima o tome kako da se sprovede Sporazum. Prijedlog vjerovatno nije otvoren za komentare strana, već više liči na dokument ili niz ponude po principu "uzmi ili ostavi". Ovo izgleda jasno, jer rokovi za početak primjene sporazuma ističu", kaže Maliqi za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, činjenica da postoje očekivanja da će se lideri Kosova i Srbije ubrzo sastati, govori da zemlje Kvinte, SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, zahtevaju brze odgovore i korake sa obe strane.

Maliqi kaže da zahtjevi međunarodne zajednice svakako ne zanemaruju sukob na Banjsku 24. septembra.

"Što se tiče dešavanja na sjeveru, trebalo bi da bude i vjerujem da će biti zahtjeva zapadnih izaslanika, bilo u vidu uslova za Srbiju na njenom putu integracije, ili čak nekog konkretnog prijedloga šta se od Srbije očekuje kada je riječ o preduzimanju mera protiv naoružane grupe. Vjerujem da je ovo neophodno da se sprečili pokušaji destabilizacije u budućnosti", naglasio je Maliqi.

Prihvatanje zahtjeva zemalja Kvinte, zaključio je, zavisiće od posljedica koje će izaslanici saopštiti strankama, u slučaju da ih ne prihvate.

Izvor: Kosovo online/Radio Slobodna Evropa