Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koci izjavio je da je glavni problem Evropske unije u pristupu dijalogu Kosova i Srbije unutrašnja nesloga EU, navodeći kao primer reakcije njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o nedavnim događajima na Kosovu.

To se, primjetio je Koci, manifestovalo i tokom Berlinskog procesa u Tirani, gdje su, kaže, javno manifestovane podjele EU u odnosu prema Kosovu.

"Glavni problem u Evropskoj uniji, u njihovom pristupu dijalogu, je njihova unutrašnja konfuzija. Pretpostavljam da imaju velike podjele unutar Njemačke i Francuske. Vidjeli smo u Tirani, oni su sponzori, autori tog sporazuma, ali mi smo juče i prekjuče vidjeli nešto drugo. Vidjeli smo reakciju kancelara Scholza, koji je najoštrije osudio agresiju Srbije, ali tako nešto nismo videli od predsjednika Macrona, on je rekao nešto sasvim drugo", rekao je Koci za Teve1.

Dodao je da je ono što je Macron rekao bila - prijetnja Kosovu.

"Nije to bio samo problem viza, on dobro zna da se vize ne mogu poništiti, suspendovati. To je bila prijetnja Kosovu, ali on je još nešto manifestovao. Jasno je manifestovao podjele koja postoji unutar Evropske unije u odnosu na Kosovo", ocjenio je Koci.

Izvor: Kosovo online/Teve1