Ministar u Vladi Kosova

Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je u emisiji "Iza vesti" N1, govoreći o događaju u Banjskoj, da ne misli da su izvršioci počinili teroristički akt, već da su bili žrtve obmane, a da su organizatori "sigurno učinili jedno terorističko djelo".

Osvrnuo se na vijest o smrti Martija Ahtisarija i rekao da je on doneo najbitniji paket zakona u Skupštini Kosova.

„Na taj način je ostavio neizbrisiv trag, pogotovo tog standarda koji je bio predviđen za zaštitu nealbanaca“, kaže Rašić u emisiji N1.

Govoreći o samitu u Tirani, kaže da će prije svega biti fokus na onome da li se može nastaviti proces dijaloga ili ne.

„Moje mišljenje je da će Kosovo ostati čvrsto na poziciji da nema daljih pregovora ako ne budu sankcionisani oni koji su izazvali incident 24. septembra. Taj teret odgovornosti, lopta je kod Beograda, u ovom slučaju kod predsjednika Aleksandra Vučića, da na taj jedan način preduzme mjere protiv onih koji su izazvali potres koji je sigurno promenio odnos prema EU i EU prema nama“, smatra Rašić.

Odgovorio je i na pitanje da li on smatra da je to bio „teroristički akt“.

„Ja sam rekao u prvim danima, mislim da je akt kao takav, djelo koje je učinjeno, djelo kao takvo bi izgledalo apsolutno kao teroristički akt, ali ono što je do toga dovelo je da ti ljudi koji su bili deo napada, bili su obmanuti, prevareni, ubeđeni u neke druge porive, motive, što nas dovodi do slučaja da su organizatori sigurno učinili jedno terorističko djelo, ali oni koji su bili izvršioci, žrtve te obmane, naravno da nisu bili teroristi“, misli on.

Kako je rekao, uvijek je govorio da nažalost nikad nije stvorena alternativa.

„Moja teza je da smo imali autentične predstavnike Srba i da smo te lokalne predstavnike afirmisali, dozvolili pluralizam na vrijeme, ove probleme ne bismo danas imali. Greškom svih je napravljen sistem u kome su Srpskoj listi, inače ogranku SNS, dati svi kapaciteti, sve institucije, da bismo došli do situacije u kojoj su jedino oni pitani. Premijer je rekao da neko treba da pati i plati, to se odnosilo na SL u političkom kontekstu“, ističe on.

Govoreći o iseljavanju Srba, kaže da je najbitnije „šta je činjeno do sada“.

„Kako je došlo do toga. Prvak u iseljavanju je SNS, odnosno SL, uspjeli su bezmalo da posljednjih desetak godina isele trećinu Srba. Taj trend je toliko agresivan i nastavlja se, ne znam šta treba da uradimo prvo da zaustavimo trend iseljavanja. Ogromnu odgovornost i krivicu ima SL, ili bolje reći SNS. Dugim djelovanjem, nesaradnjom, tri godine srpske institucije ne sarađuju ni na koji način sa kosovskim“, kaže on.

Dodaje da „u cijelom procesu nesaradnje ili političkih igara dođete do toga da naši građani nemaju osnovna sredstva u bonicama“.

„Manipulacija stalna se vrši nad građanima, došlo je do kulminacije. Prva trećina je iseljena sa Kosova, druga trećina je na pola puta, a treća su oni koji ne žele da odu ili nemaju gdje. Bez jasnog djelovanja autentičnih kosovskih Srba ne može se doći do toga da vi realizujete to što želite, ne može da se funkcioniše na stalno zategnutim odnosima“, kaže on.

Mišljenja je da gradonačelnici četiri opštine na sjeveru neće dati ostavku.

„Tu će biti izazovno. Situacija u odnosu Beograda i Prištine ne ide u prilog tome, trajaće relativno dug vremenski period. Treba održati lokalne izbore, imaju legalitet, ali nemaju legitimitet. Priština jedini način vidi da ide kroz pravne procese. Da li će doći do ostavki – ja mislim da ne, jer jedini ko bi mogao da ih ubedi je premijer Kurti“, ističe on.