Nakon

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je 13. oktobra izjavio da je ova najveća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda, spremna da učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na sjeveru Kosova.

On je naveo da je takva odluka doneta u konsultaciji i saradnji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je kako je sada "lopta prebačena na Prištinu", te da očekuje da se "što prije raspišu izbori za gradonačelnike i odbornike" u opštinama na sjeveru.

"Moram da kažem da moramo da budemo jedinstveni, složni i da u ovim nemogućim uslovima pokušamo da budemo krojači svoje sudbine i da zaštitimo narod. Političke odluke smo uvijek donosili u interesu građana, a ne gledajući da li donose političke poene", rekao je Rakić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 12. oktobra pozvao predstavnike Srba na sjeveru Kosova da iniciraju održavanje novih izbora u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"Da osnovne poluge vlasti dođu u ruke onih koji tamo žive, a ne onih koji tamo nikada nisu živjeli i neće živjeti", kazao je on.

Održavanje vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova je ranije dogovoreno u okviru deeskalacije situacije u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru.

Izbore su, nakon podizanja tenzija krajem maja, zatražile zapadne zemlje i Evropska unija.

Trenutno su u opštinama na sjeveru albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu.

Potom se lokalno srpsko stanovništvo pobunilo kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade. Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima vojne misije NATO-a na Kosovu.

U međuvremenu je zvanično Kosovo pristalo da organizuje nove izbore i tim povodom izradila administrativno uputstvo na osnovu kog građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike uz potpis 20 odsto birača u jednoj opštini.

Potom bi peticija sa potpisima bila poslata predsjedniku Skupštine opštine, koji je dalje šalje Centralnoj izbornoj komisiji Kosova.

Zapadne zemlje i EU su od Beograda, sa druge strane, zatražili da obezbjedi bezuslovno učešće Srba na izborima u opštinama na sjeveru.