Potreban sporazum sa Srbijom

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka kaže za Glas Amerike da je pad stranih direktnih investicija na Kosovu neizbežna posljedica stvorene percepcije da Kosovo ne nudi stabilnost i da pati od pravne nesigurnosti koju bi, kako kaže, svaki investitor izbjegao.

Zeka ističe potrebu postizanja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, koji bi rezultirao normalizacijom ekonomskih odnosa "dvije zemlje".

Dodaje da je ono što je važno trenutno i u uslovima kada je svijet uvučen u novi sukob, da pažnja SAD prema Balkanu, a posebno Kosovu, ne sme da izostane. Zeka kaže da je došlo do smanjenja stranih direktnih investicija na Kosovu u odnosu na isti period prošle godine za oko 12 odsto.

"Naravno, potrebna je detaljnija studija da bi se došlo do zaključka da li postoji veza između političke situacije, tenzija i mogućnosti privlačenja stranih direktnih investicija. Međutim, ovo se dešava. To je nešto na šta Američka privredna komora (Kosova) neprekidno upozorava. Iako smo privredna komora, imali smo tri-četiri izjave u kojima smo istakli potrebu da se postigne dogovor za opštu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. I u ovom aspektu smo takođe videli postizanje ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije. Uprkos našim naporima, koje podržava vlada Sjedinjenih Država i raznim projektima koje finansiraju američki poreski obveznici, danas smo i dalje u ovoj situaciji. Teško je govoriti o normalizaciji odnosa sve dok rukovodstva obe zemlje ne mogu da postignu dogovor ili, što je najvažnije, ne mogu da sprovedu sporazume potpisane ili postignute u prošlosti", kazao je Zeka.

Na pitanje da li Vlada Kosova čini dovoljno kako bi privukla strane direktne investicije, Zeka kaže da nikada nije dosta i da je aktuelna Vlada ipak preduzela velike napore u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i jačanju reda i zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Izvor: Kosovo Online/VOA