Poslanik PDK

Poslanik PDK Ferat Shala rekao je da je Kosovo, tokom trogodišnjeg mandata aktuelne vlade premijera Albina Kurtija, pretrpelo ekonomski i privredni pad, i da u tom periodu nije bilo novih strategija razvoja i kapitalnih investicija, prenosi Gazeta blic.

Shala ukazuje da su posljednje tri godine obilježile visoka inflacija, stagnacija industrije i negativni socijalno-ekonomski parametri.

"U ekonomskom smislu smo videli stagnaciju u nekim sektorima, dok smo u nekim oblastima nazadovali. Nismo videli strateške investicije, mlade investitore, velike kapitalne investicije, lokalnu proizvodnju, stabilnu industriju, naprotiv, videli smo inflacije u trendu rasta, imamo povećanje uvoza, smanjenje izvoza i ukupno su svi socijalno-ekonomski parametri tokom ovog mandata bili depresivni i negativni, što je, nažalost, rezultiralo kasnije i sa velikim posljedicama odlaska radne snage i mnoge druge akcije koje su direktno i indirektno opteretile ekonomsku situaciju naše zemlje", rekao je Shala.

Kurti je, kada je došao na vlast, napominje on, zatekao na desetine zahtjeva strateških investitora u pojedinim sektorima mineralne industrije, čiste energije i u oblasti poljoprivrede.

Konstatuje da danas ne postoji nijedna investicija kojom Kosovo može da se pohvali.

"Nemamo otvaranja novih radnih mjesta u praktičnom smislu osim improvizacione figure koje Vlada proglašava, nemamo konsolidovanu domaću proizvodnju. Imamo izvanredan porast uvoza i zapravo vidimo samo socijalne pakete Vlade koja dijeli novčana sredstva, što ne daje pozitivne rezultate u razvoju privrede zemlje", zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic