Rješenje napredak u dijalogu

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna ukazao je da tenzije na sjeveru i kaznene mjere EU negativno utiču na interesovanje stranih investitora koji bi svojim ulaganjem pospješili razvoj privrede i istakao da bi napredak u dijalogu sa Srbijom popravio sliku Kosova na međunarodnom planu.

"Što se tiče investicija, potrebno nam je mnogo, istina je da nam ne ide, posebno sa veoma kvalitetnim prijateljima. Dakle, među onima koji su poznati širom svijeta, koji nam nisu doneli samo materijalna dobra u smislu mašinerije, već bi nam doneli i znanje, odnosno, istovremeno bi nam poslužili na dobro da promenimo imidž Kosova i da pošaljemo poruku drugim investitorima da je Kosovo stabilno", kaže Rafuna za Ekonomiju onlajn.

Prema njegovoj ocjeni Kosovu su potrebni novi investitori i ulaganja. Mađutim, ukazuje da je za to neophodan napredak u dijalogu sa Srbijom.

"Otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom moramo što pre zatvoriti na najbolji mogući način - priznanjem, konačnim sporazumom o međusobnom priznanju", istakao je Rafuna.

Naglasio je i da tenzije na sjeveru negativno utiču na interesovanje stranih investitora za ulaganje, jer stvaraju sliku na međunarodnom planu da je Kosovo nestabilno. On napominje da kaznene mjere EU umnogome štete razvoju, navodeći da je do sada Kosovo na gubitku oko 300 miliona eura.

Smatra da je za ukidanje sankcija neophodna koordinacija kosovskih i međunarodnih institucija.

"Naš zahtjev je i institucijama, u ovom slučaju Vladi Kosova, da se ove mjere uklone što je prije moguće. Naš zahtjev je da Vlada uradi sve da ispuni tražene uslove", poručio je Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online