To je realnost!

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Sjedinjene Američke Države da se uključe u pisanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština, a Selatin Kllokoqi iz Demokracije plus smatra da je to realno i da je trebalo ranije da se desi.

"Trebalo je ranije da se napiše sa SAD taj statut jer gotovo ništa ovdje ne ide bez Amerike. Koliko god EU vodi razgovore, na kraju dođu SAD i bolje je da se napiše sa Sjedinjenim Državama, pa da ide dalje u EU", kazao je Kllokoqi za Kosovo onlajn.

Smatra da problemi koje imaju Kosovo i Srbija, kao i dijalog, ne mogu da se riješe bez SAD.

Kako kaže, EU i SAD rade na tome zajedno, ali najveću ulogu igra Amerika jer je upravo Vašington taj koji, prema mišljenju Kllokoqija, može da pronađe rješenje i za Kosovo i za Srbiju koje bi otvorilo put da postanu članice EU.

"SAD gledaju i na Srbiju i na Kosovo kao na buduće članice EU i NATO saveza. To je najbolje i za Kosovo i za Srbiju, najbolje je i za stabilnost. Koliko je teško za Srbiju da dođe do toga, to je druga stvar. Ali mislim da ima razumnih ljudi u Srbiji koji znaju da, bez obzira na tradicionalne veze sa Rusijom, mora da ide sa Evropom i gotovo sve članice EU su i članice NATO i u Evropi nema rata gotovo 100 godina zbog tog ekonomskog i bezbjednosnog saveza", kazao je Kllokoqi.

Izvor: Kosovo Online