Stav analitičara

Analitičari na Kosovu pozdravljaju prijedlog predsjednice Kosova Vjose Osmanija da se nacrt statuta Zajednice srpskih opština pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Kosova press.

Univerzitetski profesor Arben Fetoshi kaže da bi premijer Albin Kurti trebalo da ima intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima SAD u vezi sa ZSO i dodaje da su američki zvaničnici u više navrata poručili da Zajednica neće biti drugi nivo vlasti na Kosovu.

Konstruktivnost kosovskih vlasti po ovom pitanju očekuje i politički analitičar Artan Muhaxhiri, koji kaže da one treba da ponude svoju viziju ZSO u ustavnom i zakonskom okviru Kosova.

Predsjednica Vjosa Osmani je poslije događaja u Banjskoj rekla da je rješenje za ZSO da Kosovo "sjedne sa SAD i pripremi nacrt statuta ZSO, u zakonskim i ustavnim okvirima Kosova".

ZSO je bila tačka podjele između Kosova i Srbije i na sastanku na visokom nivou 14. septembra u Briselu, gdje je premijer Albin Kurti optužio Vučića da uslovljava ZSO primenom Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press