Politički analitičar

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ocjenjuju da je akcija policije 24. septembra dala Kosovu izuzetnu priliku ne samo u procesu dijaloga, već i u odnosima sa spoljnim svijetom, čime je Kosovo predstavljeno kao veoma ozbiljno u poštovanju ljudskih prava, prenosi Indeksonline.

Dodali su da će EU odmah morati da ukine mjere nametnute Kosovu i omogući da ga prizna pet zemalja EU, jer samo u tom obliku Kosovo i region garantuju mir i sigurniji put u evroatlantske integracije.

Oni su istakli da su dešavanja u Banjskoj, koje je, prema njihovim riječima, podržala Srbija, međunarodnom faktoru jasno stavila do znanja ko je destabilizator u regionu.

Profesor Dritero Arifi kaže da će uprkos nedavnim događajima na sjeveru, proces dijaloga morati da se nastavi.

Ali, prema njegovim riječima, sada će Kosovo morati da vodi dijalog samo sa EU i SAD o tome kako će se on nastaviti.

„Zapravo, Policija Kosova je dala Kosovu šansu i izuzetnu priliku, ne samo u dijalogu već i u odnosima sa međunarodnom zajednicom kao veoma ozbiljnoj državi koja poštuje sva ljudska i vjerska prava. Sada dijalog treba da se nastavi, ali mislim da bi trebalo da dođe do promjene dijaloga, odnosno formata kako se do sada vodio. Kosovo treba da vodi dijalog samo sa EU i SAD o tome kako dalje sa tim sporazumima, jer Srbija više ne može biti dio dijaloga dok se ne distancira od terorizma. Zato što proizilazi da je Srbija sponzorisala terorizam ili terorističke grupe koje su napale Policiju Kosova, nažalost ubistvom kosovskog policajca“, rekao je on.

On je istakao da Kosovo ne može da pobjegne od do sada postignutih sporazuma, ali da u ovom slučaju mora da bude pametno i da dobije priznanje od EU od zemalja koje ga do sada nisu priznale.

“Kosovo od sada mora biti aktivnije, brže i odlučnije da se dogovori sa EU i SAD o implementaciji Ohridskog sporazuma, jer od toga ne možemo pobeći, ovde ne smemo biti naivni, moramo biti pametni i dogovor će biti napravljen, ali Kosovo mora da dobije priznanje od EU, jer EU više ne može da zatvara oči pred činjenicom da Kosovo ne postoji i ne može da zatvara oči jer svako ignorisanje Kosova destabilizuje Balkan”, rekao je on.

Arifi je rekao da je EU nakon terorističkog napada morala odmah da ukine sankcije koje je uvela Kosovu, jer je to jedini način da EU povrati izgubljeni kredibilitet.

On je istakao da Kosovo treba da traži priznanje od pet zemalja EU, jer je, prema njegovim riječima, samo u tom obliku Kosovu i regionu zagarantovan mir i sigurniji put u evroatlantske integracije.

“Nakon ovog slučaja, logično je da mjere protiv Kosova više nemaju smisla. Ali nije u tome stvar, mjere se moraju ukloniti što je prije moguće kako bi EU stekla krnji kredibilitet. Kosovo bi trebalo da traži da Srbija bude sankcionisana, ali to nije naš primarni cilj. Ono što treba da tražimo i na čemu moramo izuzetno insistirati i ono što bi trebalo da bude odlučujuće je priznanje od pet zemalja EU, samo u tom obliku Kosovu i regionu je zagarantovan mir, sigurniji put u evroatlantske integracije a u isto vrijeme imamo defaktoraciju Srbije. Samo na taj način EU može steći jači kredibilitet”, rekao je on.

Analitičar Albinot Maloku je naglasio da ulazak u proces dijaloga, nakon dešavanja na sjeveru, bez razjašnjavanja stavova uključenih strana neće imati efekta.

On je rekao da je nedavna situacija dala Kosovu povoljniju poziciju da se pred međunarodnim instancama razjasni ko je destabilizator procesa normalizacije.

„Ponovni ulazak u dijalog bez razjašnjenja stavova nakon posljednjeg događaja, strana uključujući ovdje posebno fasilitatora u vezi sa Kosovom, ne smatram da dijalog neće imati svoj efekat i težinu. U svakom slučaju, dijalog je put zbog činjenice da se radi o nametanju čak i viših instanci od EU, ali smatram da Kosovo treba da ima jasniji stav i da zadrži putanju u odnosu na korake koji se odnose na dijalog. Nedavna situacija daje Kosovu povoljniju poziciju u smislu da se pred međunarodnim instancama razjasni ko je rušilac procesa normalizacije i ko zapravo gura ove izvještaje. U ovom slučaju, Kosovo bi moralo da traži veću transparentnost od posrednika“, rekao je on.

Maloku je rekao da bi EU, znajući ko je destabilizator, trebalo da ukloni mjere nametnute Kosovu, prema njegovim riječima, Kosovo treba da ide svojim putem, a to je priznanje.

“EU bi morala da ukloni mjere, a Kosovo da nastavi da sledi ono što je bila njegova politika, a to je priznanje u centru koje bi zaključilo sporazum. I ZSO i druga pitanja sporazuma koja su nastala od 2011. za strane su obavezujuća. Bez obzira na okolnosti, za određene incidente, bilo da su terorističkog kalibra, dijalog i poštovanje dogovora koji su proizašli iz dijaloga su obavezni za obe strane", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline