Portparol EU

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da će Unija sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na sjeveru Kosova, prije nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke.

"Za nas je važno da se istraga sprovede i završi. Kada, na osnovu istrage, budemo imali punu i jasnu sliku o tome šta se desilo, ko iza toga stoji i ko je odgovoran, onda ćemo doneti neophodne odluke ili zaključke", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Na pitanje da prokomentariše snimak koji je objavila Vlada Kosova, on je rekao da je u ovoj fazi važno da se pojasne sve činjenice i sve okolnosti događaja i da se odgovorni privedu pravdi, ali je naglasio da EU neće donositi preuranjene zaključke "na osnovu jednog snimka, nečega što je negde objavljeno".

"Istraga mora u potpusnosti da se sprovede i da se u potpunosti završi da bi EU imala jasnu sliku o tome šta se desilo i ko je odgovoran. Onda možemo da govorimo o posljedicama", poručio je Stano.

Stano je istakao da je nezavisno od "ovog tragičnog događaja", uvijek postojala potreba za hitnim sazivanjem sastanka na visokom nivou i nastavkom dijaloga.

"Ima mnogo razloga, nezavisno od onoga što se dogodilo u nedjelju, da se nastavi dijalog u interesu Kosova i Srbije i naroda Kosova i Srbije", rekao je Stano.

Stano je naglasio da EU nikada ne donosi preuranjene zaključke i ne zauzima političke stavove prije nego što dobije odgovarajuću procjenu situacije i kompletnu sliku o tome šta se dogodilo.

"Imamo situaciju da je teroristički napad bio na sjeveru. Policija Kosova to istražuje, misija Eulexa pomaže kao drugi bezbjednosni odgovor, na osnovu potreba i zahtjeva Policije Kosova", dodao je Stano.

On je ponovio  da će EU doneti odluke o daljim koracima na osnovu rezultata istrage.

Portparol EU nije želeo da komentariše sastanak Komiteta za politiku i bezbjednost EU koji je održan povodom događaja na Kosovu, niti navode da su države članice tražile da se preduzmu mjere protiv Srbije.

On je rekao da nije ovlašćen da govori o sastancima ovog komiteta i istakao da je riječ o radnim sastancima u okviru Savjeta EU i istakao da je taj sastanak tokom jučerašnje konferencije za novinare pomenuo kao ilustraciju aktivnosti koje su u toku na nivou EU, a koje su u vezi sa ovom situacijom.

"Ako postoji odluka koju treba da donesu države članice, to će biti urađeno na odgovarajućem nivou i biće objavljeno", istakao je Stano.

Stano je rekao da se nastavlja angažovanje država članica kako bi se videlo kako se može ostvariti napredak i riješiti ova situacija.
    
Dodao je da kada je riječ o eventualnim merama, EU je jasno stavila od znanja da se mjere mogu primeniti i na Srbiju.

"Kada države članice odluče da je vrijeme da se primjene, one će biti primenjene. Odluka država članica je da kažu koje mjere će biti uvedene i iz kog razloga, ali nismo još u toj poziciji da objavimo bilo šta posebno u ovoj fazi", napomenuo je Stano.

On je dodao daje, kada je riječ o gradonačelnicima u četiri opštine na sjeveru Kosova i mogućnosti održavanja novih izbora, stav EU jasno iznet posljednji put u saopštenju od prošle nedjelje.

"Nemamo šta da dodamo u ovoj fazi van onoga što je EU jasno formuisala u vezi sa ovim izborima i što je EU prenela partnerima, kako u saopštenju, ali i češće i odlučnije tokom interakcija sa njima za pregovaračkim stolom ili u sobi za pregovore. Ali ne u medijima ili javnosti. Mi tako ne radimo stvari kada želimo da riješimo probleme", poručio je Stano.

Izvor: Kosovo Online