Dosije tužilaštva

Dragan Millović, Ilija Elezović i Zoran Kostić su trojica Srba osumnjičenih za ratne zločine kojima je Osnovni sud u Prištini u četvrtak odredio mjeru jednomesečnog pritvora.

Prema zahtjevu za pritvor Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), trojica Srba osumnjičena su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vučitrna i masakr porodice Ujkani 1999. godine, prenosi „Zakletva za pravdu“.

U dosijeu PSRK-a se navodi da je 24. februara 1999. godine okrivljeni Ilija Elezović, krećući se lokalnim putem od Vučitrna ka selu Nadakovac, kod mosta na magistralnom putu, zajedno sa drugim neidentifikovanim licima, pucao u lijevu nogu žrtve S.F. Povređeni S.F., kako se navodi, uspeo je da napusti kritično mjesto tako što je poslat u selo na hiruršku intervenciju.

Optuženi Milović, Elezović i Kostić, prema spisima tužilaštva, osumnjičeni su da su 22. maja 1999. godine na groblju grada Vučitrna, zajedno sa srpskim vojnim, policijskim i paravojnim snagama, okupili albansko civilno stanovništvo, negdje oko 20-50 hiljada civila koji su prvo protjerali iz svojih domova, a zatim okupili na groblju grada Vučitrna.

U zahtjevu za određivanje pritvora se, između ostalog, navodi da je civilima naređeno da sjednu na zemlju i dok su u tom položaju bili, optuženi su počeli da tuku civile udarajući ih drvenim štapom po glavi i o različitim dijelovima tijela.

Zatim, u saradnji sa drugim pripadnicima vojno-policijskih i paravojnih snaga, odvajaju muškarce od ostalih članova porodica i utovaruju ih u kamione, gde ih prvo, kako se navodi u dosijeu STK, šalju u sportsku dvoranu u Vučitrn, zahtevajući novac, da bi ih oslobodili.

Prema dosijeu Tužilaštva, navedeno je da ljudi koji su dali novac da budu pušteni, nisu pušteni, već su nečovečno premlaćivani i potom poslati u zatvor u Smrekovnici. Nakon nekoliko dana maltretiranja, neki od njih poslati su u Republiku Albaniju.

Optuženi Zoran Kostić je, navodno, u martu 1999. godine predvodio grupu srpskih policajaca/paravojnih koji su bili stacionirani jednoj kući u selu Resnik.

Prema zahtjevu STK, optuženi Kostić je osumnjičen da je rukovodio masakrom nad porodicom Ujkani. U ovoj operaciji, kako se kaže, nakon streljanja žrtava spaljene su kuće i tijela žrtava u njihovim kućama u selu Resnik.

U Resniku, u Vučitrnu, 6. marta 1999. godine ubijeno je 9 članova porodice Ujkani, čiji su leševi potom spaljeni.

Inače, zahtjev za određivanje pritvora podneo je specijalni tužilac Florije Salihu-Shamolli. U međuvremenu, sudija posebnog odjeljenja Vesel Ismaili doneo je odluku o određivanju mjere pritvora.

Trojica Srba osumnjičena za ratne zločine uhapšena su 20. septembra 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, od strane Policije Kosova.

Prema TSK, uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela sankcionisana Krivičnim zakonikom SFRJ, prema članovima 31 i 153 KPRK, kršeći članove Ženevske konvencije, kao i kršenje pravila zakona., međunarodnih zakona koji su bili na snazi u vrijeme rata na Kosovu.

Izvor: Zakletva za pravdu/Kossev