Optužbe protiv Lajčaka

Premijer Albin Kurti juče je kazao da je Vlada Kosova "u skladu sa svojim pravima" u dijalogu sa Srbijom. Ovo je jedna od rijetkih izjava koje je Kurti dao nekoliko dana nakon što je za neuspjeh pregovora 14. septembra u Briselu okrivio evropskog izaslanika za pregovore Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, optuživši ga za pristrasnost i stavove prema Kosovu.

Kurtijeva izjava izazvala je brojne reakcije međunarodnog faktora. Najoštriji su bili Amerikanci, koji su tokom ove sedmice nekoliko puta isticali da u potpunosti podržavaju dijalog uz posredovanje EU.

Prvobitno je reagovao američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier, koji je rekao da SAD imaju puno povjerenje u visokog predstavnika EU Josepa Borrella i specijalnog predstavnika za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka kao „objektivne realizatore ove politike”, piše Reporteri.net.

„SAD i naši partneri vide dijalog uz posredovanje EU kao jedini način za napredak i postizanje evropskih integracija i za trajni mir i prosperitet u regionu, kako je 19. novembra rekao visoki predstavnik EU, evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog koji fasilitira EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa. SAD se u potpunosti slažu s tom izjavom. Neuspjeh normalizacije odnosa je i ostaje prepreka za napredak ovog regiona ka evroatlantskim institucijama”, rekao je Hovenier ove sedmice.

To što premijer Kurti nije prihvatio prijedlog EU za uzastopnu implementaciju Osnovnog sporazuma, američki ambasador je ocjenio kao šteta.

„Znam da premijer Kurti, naravno, nije prihvatio prijedlog koji je visoki predstavnik [Josep Borrell] stavio na sto. Sa naše tačke gledišta, ovo je žalosno”, rekao je Hovenier.

Isti je takođe naglasio da je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom jedan od prvih koraka koje Kosovo treba da preduzme u dijalogu. Čak je rekao da postoji hitnost za njeno uspostavljanje.

Uznemiren napadima na Lajčaka, dan kasnije oglasio se i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je rekao da Lajčak uživa puno povjerenje Evropske unije i Sjedinjenih Država i da neće napustiti svoju poziciju u dijalogu.

Dodao je da je zamolio premijera Kurtija i predsjednicu Osmani da osude ove napade. Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zatražio je novi pristup u dijalogu Kosova i Srbije, kritikujući premijera Albina Kurtija koji je, kako kaže, dijalog shvatio kao opciju samo "da ili ne".

„Lajčak uživa puno povjerenje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Sve zemlje EU dale su zajedničku izjavu nakon neuspjeha pregovora uz podršku Lajčaku. To je nešto sa čime se moraju suočiti. Lajčak neće otići. Dijalog neće nestati. I mislim da zemlja od milion i po stanovnika neće uvjeriti transatlantsku zajednicu od 700 miliona da promijeni svoju taktiku. Mislim da bi trebalo da postoji pragmatičniji pristup Vlade Kosova. Moram još nešto reći. Tokom prošle nedjelje, bio sam uznemiren ličnim napadima na Lajčaka koji postoje u društvenoj sferi Kosova. Zamolio sam predsjednicu Osmani i premijera Kurtija da osude ove napade. Ne kažem da dolaze iz Vlade Kosova, ali Vlada Kosova mora biti vrlo jasna da su lični napadi na specijalnog predstavnika neprihvatljivi”, rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

EU je Kurtijeve optužbe nazvala i neosnovanim.

“Što se tiče Kurtijevih izjava, ne komentarišemo ih, posebno kada sadrže neosnovane optužbe. Mislim da su zemlje članice EU u više navrata vrlo jasno ponovile svoju punu podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku, kao i visokom predstavniku Josepu Borrellu. Oni u potpunosti podržavaju njihove napore da pomognu Kosovu i Srbiji da dođu do faze kada normalizuju međusobne odnose”, rekao je ove nedjelje portparol EU Peter Stano.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošle sedmice nisu se složili oko koraka za implementaciju sporazuma, dok su evropski zvaničnici rekli da premijer Kurti nije prihvatio prijedlog za " istovremeno ispunjenje" obaveza koje proizlazi iz Ohridskog sporazuma.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net