Biće posljedica!

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier poručio je u intervjuu za RSE da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom među prvim koracima koje Kosovo treba da preduzme u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Ako pažljivije slušate šta je Borrell rekao poslije sastanka u Briselu, rekao je da su to dva paralelna puta, a potreba da se krene napred sa kredibilnim procesom izrade statuta ZSO je dio toga", rekao je Hovenier.

To je, kaže, glavna stvar koja je tražena od Kosova.

"To je najteža, ali glavna stvar koju smo tražili od Kosova, u primjeni Ohridskog sporazuma. Ali u isto vrijeme, radili bismo na ovim političkim stvarima, u sprovođenju obaveza za normalizaciju odnosa", rekao je Hovenier.

Dodaje da su ti paralelni procesi normalni za spoljnog posmatrača situacije na Kosovu.

"Koliko sam razumeo, Vlada Kosova je imala određene zabrinutosti u vezi sa vremenom pokretanja kredibilnog procesa za pregovore o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom. I, to je bio zahtjev SAD i očekivanje SAD od Vlade Kosova, da taj posao krene i počne vrlo brzo. To je hitan element implementacije Ohridskog sporazuma", rekao je Hovenier.

Prema njegovim riječima, SAD očekuju da i Kosovo i Srbija sprovedu sve obaveze i obaveze preuzete Ohridskim sporazumom za normalizaciju odnosa.

"Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa sadašnjim Ustavom Kosova. Smatramo da ZSO treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne vjerujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja", dodao je Hovenier.

Američki ambasador dodaje da izgleda da Srbija ima drugačiju viziju, ali to, prema njegovim riječima, "ne znači da Kosovo ne može da unapredi asocijaciju koja se bavi zabrinutošću srpske zajednice na Kosovu".

"Srbija možda traži više, ali, na kraju krajeva, to je ono što su SAD i međunarodna zajednica spremne da vide kao prihvatljivo“, kaže Hovenier.

On je izrazio nadu da će premijer Kosova Albin Kurti raditi sa predstavnicima Evropske unije na ovom "strateškom cilju".

Ako to ne učine, upozorava, biće posljedica.

"Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade Kosova“, rekao je Hovenier.

Dodao je i da evropski posrednici dijaloga uživaju "snažno povjerenje SAD".

Izvor: Kosovo online/RSE