Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja je pristup posrednika u dijalogu Kosova i Srbija nazvao "neuravnoteženim", prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak obezvredili su ulogu posrednika.

On je optužio posrednike da imaju pristup više u korist Srbije.

"Mogli su da imaju uravnoteženiji pristup, ali to se nije desilo... Dolazi do devalvacije uloge posrednika", rekao je on.

Muja je ocjenio da postiji pristup da se nađe opravdanje za neuspjeh, kako je kazao, srspke strane koja se protivi primjeni sporazuma.

"Vlada Kosova je predložila oko 20 izbalansiranih koraka i obezbjedila de facto primjenu svih tačaka koje su sadržane u sporazumu. Svi ostali pate od nedostatka implementacije", nastavio je on.

Prema Mujinim riječima, Kosovo je sada postalo strana za koju se vidi da blokira dijalog jer se "prvi put opire naporima da se naškodi nacionalnom interesu".

"Kosovo ne bira posrednike", rekao je on na pitanje zašto bi Kosovo trebalo da nastavi da ide u dijalog ako smatra da posrednici ne ispunjavaju svoju ulogu.

Muja je rekao da posrednici i međunarodni predstavnici moraju da shvate da Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima kao trećim nivoom vlasti ugrožava postojanje Kosova iznutra.

"To su crvene linije koje se ne mogu preći. Ali Vlada Kosova je spremna da sprovede sve zakonske i primjenjive sporazume i sve obaveze koje ne utiču na Ustav i zakone", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore