Građani će otići!

Liberalizacijom viza građani Kosova će moći slobodno da putuju u zemlje EU. Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna smtra da će tada doći do nedostka radne snage, predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini ocjenjuje da će prve godine nakon vizne liberalizacije Kosovo napustiti 150.000 građana.

Putovanje bez viza u Evropsku uniju imaće uticaja na ekonomiju Kosova. Stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju da će se Kosovo suočiti sa nedostatkom radne snage.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je za Radio Kosovo da se Kosovo već suočava sa izazovom odlaska mladih i da Vlada mora da pripremi preventivnu strategiju.

 „Liberalizacija viza će nesumnjivo imati svoj uticaj na tržište rada, to će otvoriti mogućnosti za mladiće i djevojke da odu u različite zemlje EU, onda će podneti zahtjev za radne vize i to će uticati na nedostatak radne snage na Kosovu. Ovo je izazov koji nas i sada prati, nedostatak radne snage posebno je izražen u posljednje dvije godine. Vlada mora hitno da pripremi strategiju za sprečavanje odlaska mladih u inostranstvo i da sagleda mogućnost povratka onih kojih su već otišli, kroz formu invsetiranja na Kosovu“, naglašava Rafuna.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini rekao je da sa liberalizacijom viza građani Kosova više neće plaćati 20 miliona eura godišnje ambasadama za dobijanje viza. Međutim, on smatra da će liberalizacija povećati interesovanje građana za odlazak u Evropu.

„Pozitivan efekat je što građani Kosova više neće plaćati 20 miliona eura godišnje ambasadama da bi dobili vize koje čekaju mjesecima. Građani će moći slobodno da se kreću. Što se tržišta rada tiče, to će povećati interesovanje građana za odlazak u Evropu i prema našim prognozama, oko 150.000 građana će u prvoj godini napustiti Kosovo da bi pokušali da pronađu neke prilike za zaposlenje i bolji život", tvrdi Shahini.

On je podsjetio da je Njemačka već usvojila zakon koji svim građanima Balkana omogućava zapošljavanje i boravak u ovoj zemlji. Shahini ističe da će odlaskom radne snage tržište rada biti oslabljeno.

Očekuje se da će vizna liberalizacija stupiti na snagu 1. januara 2024.  Vlasnici kosovskih pasoša moći će da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Dijalog o viznoj liberalizaciji za zemlje Šengena sa Kosovom pokrenut je još 2012. godine.

EK je 2018. zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove i zatražile od članica Evropske unije da odobre viznu liberalizaciju.

Međutim, pojedine države članice, a prije svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale sporazum.

Do toga je došlo tek krajem 2022, kada su počele procedure donošenja konačne odluke.