Postignuća vlade

Premijer Albin Kurti oglasio se sa još jednom objavom u kojoj je izlistao ono što predstavlja kao uspjehe njegove vlade u 2024. godini. Krenuo je od vizne liberalizacije, nadovezao se na Vijeće Evrope i jačanje bilateralnih odnosa sa međunarodnim partnerima, te kazao da se Priština "uspješno izborila sa kampanjom Srbije za povlačenje priznanja“.

"Započeli smo 2024. godinu bez viza u šengenskom prostoru i sa mnogo moćnijim pasošem, koji nam od januara priznaje i Španija“, naveo je Kurti.

Kaže i da su 2024. obilježile dobre vijesti o unapređenju statusa Kosova na nivo pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

"Nastavljamo sa ostalim dobrim vijestima koje smo dobili sa sastanka Komiteta za politička pitanja, u procesu pridruživanja Vijeću Evrope – kao najmlađe zemlje u najstarijoj međunarodnoj organizaciji na kontinentu“, dodaje Kurti.

Podsjeća da 18. aprila zaseda Parlamentarna skupšitina Vijeća Evrope, a mjesec dana kasnije i sastanak Savjeta ministara zemalja članica.

"Očekujemo dobre vijesti i od jednog i od drugog (sastanka), odnosno da Kosovo postane članica, dvije godine nakon podnošenja aplikacije“.

Podsjeća i na to da je upućena aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji, te navodi da je Kosovo postalo član sedam međunarodnih organizacija, među kojima su Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP), Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), Evropska asocijacija za povelju mladih (EIC) i Međunarodni institut za administrativne studije (IIAS).

"Unapređenjem bilateralnih odnosa ojačali smo i naš međunarodni subjektivitet. Uspostavili smo konzularne odnose i otvorili prvu misiju u Poljskoj, otvorili smo Specijalnu misiju pri Svetoj Stolici u Vatikanu, uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom, obnovili smo diplomatske odnose sa Palauom poslije petogodišnjeg odsustva, podigli smo predstavništvo u Češkoj na nivo opunomoćenog ambasadora i unapredili smo status Kancelarije Kosova u Grčkoj, sa ‘Kancelarije za trgovinu i ekonomiju Kosova u Atini’ na ‘Kancelarije za kosovske interese u Atini'“, poručio je Kurti.

Kao jedan od rezultata svoje vlade, Kurti navodi – "uspješno smo se izborili sa kampanjom Srbije za povlačenje priznanja“.

"Održali smo preko 40 političkih konsultacija sa različitim zemljama. Produbili smo odnose sa mnogim zemljama kroz postavljanje atašea za odbranu, čiji je broj povećan za 50%“, dodaje Kurti bez iznošenja drugih detalja, kako su se to "izborili sa kampanjom Srbije“.

Kurti ujedno navodi da je potpisano 230 međunarodnih i međuinstitucionalnih sporazuma različitog karaktera, među kojima i oni sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom, Francuskom…

Ujedno navodi da je njegova vlada kupila objekte kosovske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Senegalu, Hrvatskoj i Strazburu.

"Predviđene su za kupovinu i zgrade ambasada u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kanadi i Turskoj“, nave je Kurti, dodajući da je time prvi put nakon proglašenja nezavisnosti napravljena takva investicija.