Šef kabineta Osmani

Šef kabineta predsjednice Vjose Osmani, Blerim Vela priznao je da postoje razlike između Predsjedništva i Vlade po pitanju dijaloga Kosova i Srbije, prenela je Koha. Jedna od tih razlika, kako se navodi, odnosi se na sadržaj sporazuma iz Brisela, potpisanog 28. februara.

Vela je u emisiji na KTV rekao da Osmani namjerava da kroz proces internih konsultacija postigne dogovor sa Vladom kako bi se prevazišle razlike koje postoje.

„Imali smo svoja očekivanja i direktno smo preneli posredniku u dijalogu da sporazum treba da bude izričit oko priznanja. Komentarima pripremljenim za prvu verziju prošlog septembra, Predsjedništvo je dalo doprinos, pokušano je da se ojačaju tačke i sadržaj. Ono što smo videli je da je sporazum izbledeo. Bilo je nekih promjena u dogovoru u decembarskoj i januarskoj verziji, tako da je još više izbledeo", rekao je Vela, pojašnjavajući da nije na nivou njemačko-francuskog prijedloga koji je bio osnova.

On je ukazao i da se srpska strana borila za promjenu člana 4. Taj član, inače, kaže da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Planom implementacije, kako je rekao, bilo je predviđeno da se član 4. sprovodi u smislu evropskih organizacija, a što Kosovo nije prihvatilo.

"Dokument iz Ohrida je izuzetno raznovrstan. On nema ni strukturu ni logiku plana implementacije“, rekao je Vela.

Šef kabineta Osmani je istakao i da neće biti lako primjeniti član 7 sporazuma iz Brisela, pošto je Srbiji, kako je naveo, data "neka vrsta veta".

Vela je ocjenio i da je proces dijaloga narušen zbog kaznenih mjera koje je Evropska unija nametnula Kosovu.

"Tražimo da EU bude neutralna strana a ne da nekoga favorizuje“, rekao je on.

Vela je naveo i da Kosovo očekuje da Grčka prizna Kosovo.

"Nema razloga da Grčka ne prizna Kosovo“, rekao je on i dodao da je komunikacija sa Grčkom intenzivirana, kao i sa Slovačkom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore