Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je povodom nove runde dijaloga na najvišem nivou u Briselu koja je zakazana za 14. septembar, da taj sastanak neće imati veliki značaj ako se uzmu u obzir izjave koje su stizale sa obe strane, a za premijera Albina Kurtija naveo je da je ušao u dijalog bez konsultacija i bez podrške političkog spektra, civilnog društva i stručnjaka u oblasti diplomatije, prenosi Ekonomia onlajn.

Prema ocjeni Lekaja, sastanak Kurti-Vučić je nastavak susreta dvojice lidera "koji se plaše velikih odluka".

"Imamo Srbiju koja živi i radi u snovima, koja ima veliki problem da prihvati Kosovo kao nezavisnu državu. Imamo premijera koji je ušao u dijalog bez konsultacija, bez jedinstva i bez podrške političkog spektra, civilnog društva i stručnjaka iz oblasti diplomatije“, rekao je Lekaj.

On smatra i da je u međunarodnoj zajednici izgubljeno povjerenje i poštovanje koje je građeno u odnosima sa Kosovom.

„Imamo i međunarodni faktor koji zbog razvoja međunarodne politike sa Rusijom nema čvrst stav u odnosu na Srbiju, a zbog okolnosti i političkih poteza Kurtijeve vlade izgubljeno je povjerenje i poštovanje građeno 20 godina u odnosu sa Kosovom“, naglašava Lekaj.

Prema njegovim riječima, ove okolnosti su stvorile nepovoljan zamah za institucije i građane Kosova kojima preti opasnost da ostanu sa vizama.

“Kosovo treba jednom zauvijek da završi dijalog sa Srbijom, uz obostrano priznanje u centru kao epilogom sporazuma“, rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online