Predsjednik Skupštine Sj. Mitrovica

Međunarodni pritisak – kako ne bi bilo tenzija nekoliko dana uoči sastanka na visokom nivou u Briselu, bio je glavni razlog zašto je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Erden Atiq, odložio odluku o oslobađanju opštinskog objekta koji koristi nelegalna struktura, rekao je predsjednik Skupštine ove opštine, Nedžad Ugljanin.

Opština Sjeverna Mitrovica je u petak popodne po drugi put odložila izvršenje odluke o uklanjanju paralelnih struktura Srbije iz prostorija objekta u Bošnjačkoj mahali, koji pripada Opštini. U saopštenju predsjednika opštine Atiqa, opravdanje za odlaganje odluke, po drugi put, bio je izvještaj koji je zatražio od opštinskog inspektorata u roku od 15 dana.

Ugljanin je rekao da su međunarodni zvaničnici izvršili veliki pritisak da situacija ne eskalira.

„Ceo dan sam na radnom mjestu. A odluka da se objekat oslobodi je ceo dan bila pod nadzorom međunarodnih zvaničnika, tu su bili predstavnici KFOR-a, EULEX-a. Na odlaganje odluke uticao je i pritisak međunarodne zajednice, pogotovu zbog razgovora u Briselu i kako situacija ne bi eskalirala. Glavni razlog zbog čega je to odloženo je pritisak međunarodnih predstavnika“, rekao je u emisiji „Interaktiv“ na KTV.

Ugljanin smatra da ovu situaciju treba rješavati politički i da se objekat uredno oslobodi, „da se situacija ne zateže“.

Predsjednik Skupštine opštine je rekao da postoje i drugi objekti koje koriste paralelne strukture i za koje se, prema njegovim riječima, čeka odluka opštine – da se zatraži njihovo oslobađanje.

Ugljanin je, međutim, izrazio čuđenje „pritiscima međunarodne zajednice za pojedine postupke za slobodno kretanje“ koje je, kaže, opština Sjeverna Mitrovica dobila.

Međutim, upozorio je da će se vrlo brzo izaći sa novim odlukama.

„Vrlo brzo ćemo izaći i sa drugim odlukama, posebno sa ponovnom izgradnjom džamije kao simbola Mitrovice. Očekuje se da to odobrimo na sljedećem sastanku. Razgovoramo sa BIK-om (Islamskom zajednicom Kosova). Međutim i izgradnja škole i Centra porodične medicine“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je rekao da vjeruje da će prijevremeni izbori na Sjeveru biti održani krajem ove godine.