Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenio je da izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da svaka akcija Kosovskih specijalnih snaga na sjeveru zahtjeva saglasnost Kfora, više liči na poziv na rat, nego što je orijentisana ka pozivu za mir, piše Dukađini.

Spahiu je rekao da je iznenađen takvim zahtjevom za bliskom koordinacijom sa Kforom, navodeći da se taj zahtjev može protumačiti kao želja da se ukine vlast Kosova nad policijom i da se time ne poštuje njen suverenitet.

"Ovo nije pitanje koje Kosovo treba da pusti tek tako.... Drugim riječima, ako Kosovo odustane od policije, onda će morati da se odrekne i svog suvereniteta", naveo je Spahiu.

On je izrazio zabrinutost da bi Stoltenbergova izjava mogla da bude dio osjetljivog scenarija da se podstakne sukob, umjesto da se pronađe mirno rješenje za pitanje odnosa Kosova i Srbije.

Dodaje da bi te kontradiktorne izjave mogle da gurnu strane u regionu ka tenzijama i mogućem sukobu.

"Prosto se radi o tome da neko želi da ratuje, podstiče sukobe, onda daje kontradiktorne izjave. I ovdje, dok se ne postigne dogovor Kosova i Srbije o priznanju, do tada smo uvijek na ivici sukoba, rata. Da li saveznici, odnosno da li NATO, SAD žele da riješe ovo pitanje mirom ili ratom, još uvijek ne znamo. I naravno, ako su odlučili da izaberu rat, onda se to tako radi, daju se kontradiktorne izjave, strane se podstiču na dalji sukob i onda se razvija predviđeni scenario. Za mene je ova izjava bila uznemirujuća", rekao je Spahiu.

Kako dodaje, mogući scenario je da se podstakne Srbija da napadne Kosovo, a onda da NATO napadne Srbiju.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini