Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže da iako Bedri Hamza, kao kandidat Demokratske partije Kosova za premijera, može da podigne rejting te stranke za neki procenat, da bi konkurenciju Albinu Kurtiju jedino mogao da napravi kandidat iz Demokratskog saveza Kosova koji bi imao jaku podršku.

"Hamzina kandidatura više je bila u cilju sprečavanja da se PDK ne rasprši nakon što su njeni lideri otišli u Hag, jer tu postoji borba za vlast. Iza njegove nominacije stoji namjera da se sačuva jedinstvo stranke", kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

On ukazuje da Samoopredjeljenje Albina Kurtija nije došlo na vlast tako što je oduzelo glasove od PDK-u već LDK-u.

"Da bi Albin Kurti pao, glasovi koje je on uzeo od LDK treba da se vrate LDK-u, jer oni neće ići PDK-u pošto LDK i PDK među sobom imaju duboki ideološki razdor, mnoga poslijeratna politička ubistva i teško je da članstvo LDK pređe u PDK i obrnuto. Kurti je dobio više od 50 odsto glasova kada su birači LDK prešli kod njega, tako da ukoliko neko želi da sruši Albina Kurtija on mora da investira u to da se glasovi LDK vrate LDK-u", kaže Spahiu.  

Kako dodaje, namjera opozicionih stranaka nije da Kurti opet ne bude prvi, nego da ga spuste ispod 40 odsto, kako bi mogli ili da mu iznude koaliciju u kojoj bi podelili vlast ili da oni sami naprave vlast, a da njega ostave u opoziciji.

Na pitanje kakav bi mogao da bude odnos Hamze prema srpskoj zajednici, Spahiu kaže da bi to moglo da se zaključi prema odnosu koji je imao prema Sjevernoj Mitrovici pre nego što su srpski gradonačelnici na sjeveru dali ostavke.

"Dok je gradonačelnik Južne Mitrovice bio Agim Bahtiri on je imao kontakte sa Rakićem i ostalima, imao je neku saradnju, međutim Hamza tokom svog mandata nije imao nikakve kontakte", kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online