Profesor makroekonomije

Profesor makroekonomije Nagip Skenderi rekao je da je Srbija pokazala da je mudrija od Kosova u privlačenju američkih investicija, te upozorio na drugi i, kako je naveo, oštriji paket sankcija EU prema Kosovu, prenosi Koha.

Komentarišući poziv Američke privredne komore na Kosovu, koja je apelovala na ukidanje restriktivnih mjera uvoza iz Srbije, Skenderi je rekao da SAD ulažu u region i da su Srbiju odabrale kao potencijalnog saveznika.

„Podaci Američke komore su zabrinjavajući, jer postoji veći američki ekonomski interes. U vrijeme globalne ekonomije potrebna je slobodna, otvorena ekonomija. Prema podacima Agencije za statistiku u Srbiji, samo prošle godine od ukupnih američkih investicija, američke kompanije su u Srbiji investirale više od milijardu dolara. U tom kontekstu, Srbija je dobila 30.000 radnih mjesta. SAD ulažu u region, ali mora se priznati da su Srbiju našle kao potencijalnog saveznika. Vlada Srbije je u ovom kontekstu bila mudrija jer je imenovala oficira za vezu u State departmentu. Nije iznenađujuće što je reagovala Američka privredna komora jer predlažu globalnu i otvorenu ekonomiju, prije političkih pitanja“, rekao je Skenderi.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba više da radi kako bi došlo do novih investicija Amerike, a posebno da smanji deficit između uvoza i izvoza, koji je, kako kaže Skenderi, drastično porastao.

"Za to je potrebna dobra stimulativna politika za lokalne proizvođače“, Istakao je Skenderi.

Upozorio je da će, ukoliko Vlada Kosova ne posluša zahtjeve međunarodne zajednice, biti drugog paketa još oštrijih sankcija EU.

„Ukoliko Vlada ne posluša zahtjeve SAD i EU, očekuje se drugi i oštriji paket sankcija. I ne pati Vlada, već narod“, naglasio je Skenderi.

Izvor: Kosovo online/Koha