Finansijska podrška

Od januara do jula ove godine, Kosovo je izdvojilo oko 305 miliona eura za finansijsku podršku penzionerima i licima koja pripadaju različitim socijalnim kategorijama, što je za 31 milion eura manje u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Gazeta express.

U odnosu na prošlu godinu, broj lica koja dobijaju finansijsku podršku iz budžeta smanjen je za 19.000.

Smanjenje broja korisnika uslovilo je da su u periodu januar-jul ove godine rashodi iz budžeta Kosova za socijalna davanja smanjeni za oko 31 milion eura u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova u izvještaju „Statistika socijalnog staranja“, najviše novca potrošeno je na isplate penzionisanim licima, a zatim, kako se navodi, na "penzije za ratne veterane".

Oko 19 miliona eura od novca utrošenog na socijalnu pomoć ove godine otišlo je na isplate porodicama koje žive u siromaštvu.

Najveći broj ovih uplata, koje mogu dostići najviše 250 eura po porodici, a iznos zavisi od broja članova porodice, isplaćen je u opštini Južna Mitrovica.

U ovoj opštini je tokom jula pomoć dobilo oko 8.880 ljudi – ova cifra je znatno veća nego u bilo kojoj drugoj opštini. Posle Južne Mitrovice dolazi Vučitrn, sa ukupno 5.670 korisnika socijalne pomoći.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, stopa nezaposlenosti na Kosovu u posljednjem kvartalu 2022. godine iznosila je 11,8 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express