Politički analitičar

Politički analitičar Ridvan Berisha smatra da odluka predsjednika Demokratske unije za integraciju iz Sjeverne Makedonije Alija Ahmetija da se tokom posjete Kosovu ne sastane sa premijerom Albinom Kurtijem predstavlja "iritaciju" odnosa dvije strane, ali da to neće dugo trajati, prenosi ABC news Albania.

"Iako Ahmeti ima mnogo prijatelja na Kosovu, njegova posjeta poznatoj kompaniji ’Devolli’ izgleda kao šamar Kurtiju. To je i signal Kurtiju da nije pokazao brigu prema Ahmetiju. Ali, to je ’prelazni period’, ne vjerujem da će dugo trajati i da će to dovesti u iskušenje politike na Kosovu, u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji", rekao je Berisha.

Kada je riječ o susretu Albina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu 14. septembra, kaže da od tog sastanka ne očekuje ništa, dodajući da do sada nisu preduzeti nikakvi koraci za poboljšanje odnosa Srbije i Kosova.

"Očekujem dijalog o normalizaciji odnosa. Imamo sporazum od 27. februara u Briselu i još jedan od 18. marta u Ohridu, što Srbija nije uvažila, već ih je narušila. U ovom periodu Lajčak i Borrell su malo zauzeli stranu Srbije, ali reakcija Macrona je jasan signal da EU neće tolerisati propuste obe strane koji bi mogli da ’izbace dijalgo iz kolosjeka’. Ne očekujem ništa konkretno od ovog sastanka", rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/ABC news Albania