Poslanik PDK-a

Poslanik PDK-a Hisen Berisha izjavio je da izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Kosovo mora da shvati ozbiljno, umjesto da se konfrontira sa međunarodnom zajednicom, pitajući se, istovremeno, kuda se to žuri Albinu Kurtiju, kada kaže da se svi dogovori sa Srbijom moraju primjeniti prije izbora u EU i SAD.

Povodom izjave Vjose Osmani, na Macronovo upozorenje koje se tiče vizne liberalizacije, Berisha je za ABC news rekao da u sukobima sa međunarodnim partnerima gubi samo Kosovo, koje može da napreduje samo sa dobrim odnosima sa EU i SAD.

“Sve rezultate, ostvarili smo zahvaljujući saradnji sa međunarodnom zajednicom. Kosovo ne može preduzeti nikakve korake, ako nisu u partnerstvu sa međunarodnom stranom, a posebno sa SAD. Treba istaći štetu koju Kosovo trpi kada nije u dobrim odnosima za partnerima. Politika konfrontacije sa međunarodnim partnerima, vraća Kosovo unazad i ne može da uspije”, rekao je Berisha.

Svaki takav sukob, kaže, biće na štetu Kosova, i zato Macronovu izjavu vlada mora da shvati ozbiljno.

Dodao je i da je, ako se napravi osvrt na tradiciju odnosa Srbije i Francuske i Francuske i Albanije, jasno da Srbiji prijateljstvo sa Francuskom ide u prilog.

“Znamo da se građani Srbije slobodno kreću po Evropi, da je Srbija vojna i ekonomska država u regionu, dok je Kosovo jedina zemlja bez viza i ekonomskog razvoja, to je posljedica ove politike”, rekao je Berisha.

Na konstataciju da ga je Kurti, zbog posta na društvenim mrežama optužio za izdaju, Berisha je rekao da je Kurti poslije foruma na Bledu izašao sa novim stavom, rekavši da se prije izbora u EU i SAD moraju primjeniti svi dogovori. Ta Kurtijeva žurba, smatra Berisha, pokazuje da će nešto biti na štetu Kosova.

“Zašto se Kurti plaši sljedećih izbora?”, upitao je on i dodao da je takva žurba za njega “veoma sumnjiva”, te da su možda čak i Macronov pritisak ili permanentna kriza na sjeveru, u cilju stvaranja atmosfere za primjenu sporazuma koji idu na štetu Kosova.

Berisha je dodao da je Kurti konstatacijom da ustav ne dozvoljava ujedinjenje Kosva i Albanije, ustvari priznao da je prevario građane.

“Njegova retorika je bila obmanjujuća, prevario je narod. Uz to, kako možete reći da postoji ekonomski razvoj, kada svi pokazatelji govore suprotno. Postoji li bolji način da se to uradi? Ima li povećanja plata? Ali, stvarnost je drugačija. Vjerujem da će građani shvatiti ono na šta sam upozorio“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo online/ABC news