Oprez!

Bivši diplomata Blerim Qanaj rekao je za Teve1 da upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo treba shvatiti ozbiljnije dodajući da će na sljedećem sastanku na visokom nivou u okviru Briselskog dijaloga, koji se očekuje u septembru, možda razgovarati samo o izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je da će obećanja Francuske i Njemačke o viznoj liberalizaciji i drugim ekonomskim pitanjima biti razmotrena ako se obe strane ne budu ponašale odgovorno, a Qanaj kaže da je po tom pitanju Kosovo trenutno u težem položaju od Srbije.

"Izgleda da je međunarodna zajednica izgubila strpljenje sa Kurtijevom Vladom. Što se tiče upozorenja o viznoj liberalizaciji, ovu temu treba ozbiljno shvatiti jer tu odluku donosi grupa ljudi. Kosovo je u malo težem položaju od Srbije. Prošao je taj period kada je svet imao neke simpatije za našu nesreću. Kosovo treba da bude oprezno, jer je oduvijek bilo važno da se u mnogim pitanjima bar predstavimo kao konstruktivna strana u dijalogu", naveo je Qanaj.

U septembru se očekuje naredni sastanak u okviru dijaloga, između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je saopštio specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Qanaj smatra da će na tom sastanku možda razgovarati samo o izborima, kao i da može doći do intenziviranja pritisaka na strane.

"Sada možemo da se suočimo sa većim pritiskom nego što smo imali ranije, posebno na kosovskoj strani, jer je lopta sada u našim rukama“, rekao je Qanaj.

Dodaje da Kosovo treba da bude spremno na to da će završetkom izbora u četiri opštine sjeveru ponovo porasti pritisak za formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo online/Teve 1