Na zahtjev Udruženja živinara

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova donelo je juče odluku o ukidanju zaštitne antidamping mjere na proizvode živinskog i životinjskog koncentrata iz Srbije.

Odluka je doneta na zahtjev Udruženja živinara Kosova, ističu iz Ministartsva trgovine.

„Na osnovu podataka dobijenih na terenu od proizvođača, uvoznika kao i sa prodajnih mjesta, utvrđeno je da domaća proizvodnja ne ispunjava osnovni uslov za zaštitu antidamping mjere, jer je količina lokalne proizvodnje ovog proizvoda manje od (50 odsto) od ukupne proizvodnje sličnog proizvoda. Dakle, proizvodnja ovog proizvoda nije ispunila uslov predviđen stavom 6 člana 28 Zakona br. 04/L-240 o antidamping mjerama i mjerama protivteže“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da na Kosovu postoje samo dva licencirana proizvođača za proizvodnju koncentrata za živinu i životinje, što nije dovoljan broj.

„Prema KAS-u i AUV-u, na Kosovu postoje samo dva licencirana proizvođača za proizvodnju koncentrata za živinu i životinje, što dovodi do neispunjavanja potreba tržišta Kosova sa relevantnim proizvodima, stoga po ovom osnovu pomenuta Međuvladina komisija preporučila je ukidanje ove mjere. Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ostaje posvećeno zaštiti lokalnih proizvođača i očuvanju zdrave konkurencije na Kosovu“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online