Nije demokrata

Bivši član Samoopredjeljenja Dren Kukaj ocjenio je da Albin Kurti nije demokratski premijer, već političar koji želi da kontroliše tužilaštvo u svrhu obračunavanja sa svojim prozivnicima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Riječ je o premijeru koji ima jasne autoritarne tendencije i koji je, kao što smo videli do sada, zainteresovan da kontroliše institucije koje ne bi trebalo da budu pod kontrolom premijera. Tako je i sa pravosudnim sistemom, odnosno sa posebnim akcentom rekao bih na tužilaštvo, koje on po svaku cijenu želi da stavi pod kontrolu i u službu svoje moći, tako da on to može da instrumentalizuje koristeći ga protiv svojih protivnika, bilo onih koji su deo javnog života, ali možda i protiv poslovne zajednice”, rekao je Kukaj.

Kukaj je dodao da svako ko smatra da je demokratija važna, treba da se zabrine o načinu na koji se aktuelna vlada ponaša prema institucijama pravosuđa.

"On, umjesto da se interesuje za rad svojih potčinjenih, svojih ministara, svakim danom je zainteresovan da kontroliše sve više organizacija i institucija koje bi po prirodi trebalo da budu nezavisne od vladine politike, inače gube smisao. Ne možemo smatrati kredibilnim medij koji nije nezavisan i koji služi samo premijeru. Tužilac koji zavisi od premijera ne može se smatrati merodavnim tužiocem, kao što bi trebalo da bude", zaključio je Kukaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online