Potpredsjednik AAK-a

Rušenje vlade Albina Kurtija je neophodno, izjavio je potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi i dodao da očekuje da će u septembru doći do pozitivnog pomaka u vezi sa inicijativom te za rušenje vlade, izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu.

Isufi je za Teve 1 rekao da rad Skupštine i način na koji je završena posljednja sjednica proljećnog zasjedanja, ukazuju na nefunkcionalnost zakonodavnog tijela, te mogućnost da u septembru rad parlamenta počne drugačije.

"Uvjeren sam da će biti aktivnijeg pokreta i mobilizacije veće energije za suprotstavljanje vladi. Prekid sjednice ukazuje na nefunkcionalnost parlamenta. Vjerujemo da će biti mnogo većih reakcija, jer se ova vlada obavezala na sprovođenje Ohridskog sporazuma, uz mogućnost novih izbora na sjeveru", rekao je Isufi.

Zato je, kaže, rušenje vlade neophodno, izražavajući uvjerenje da će tu inicijativu podržati PDK i LDK, ali i poslanici većine.

Prema njegovim riječima, vlada nije zainteresovana za zaključenje dijaloga i konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kada je riječ o Kurtijevom poseti dvema opštinama u Sjevernoj Makedoniji, Isufi je ocjenio da je to bilo više "reklamiranje premijera".

"Čak su i politički protivnici bili iznenađeni ovako slabim načinom upravljanja, amaterskim, čak i na unutrašnjem planu, jer su zaustavljene sve kapitalne investicije, kao i sredstva za opštine. Svi infrastrukturni projekti na Kosovu stagniraju, a u isto vrijeme Kurti izlazi da ’snima filmove’, kao što je slučaj u Tetovu, i nudi još jedan projekat za reklamiranje. Putevi na Kosovu su toliko loši da je iznenađujuće da Kurti priča o autoputevima koji povezuju Kosovo sa Albancima Sjeverne Makedonije. To je prevara, kao što je bio slučaj i ranije", rekao je Isufi.

Po pitanju uhapšenog odbornika Samoopredjeljenja zbog trgovine drogom, Isufi je rekao da treba da se utvrdi porijeklo te droge, kao i ko je još sa Kosova uključen u to.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info