Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je posjeta premijera Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji pogrešno shvaćena, dodajući da je isticanje zastave "velike Albanije" u Tetovu nije bilo organizovano, već da su je samoinicijativno doneli građani, prenosi Koha.

Osmani je istakla da je Sjeverna Makedonija "jedan od najdragocjenijih susjeda Kosova".

„Riječ je o građanskoj inicijativi, a ne o bilo čemu planiranom od strane organizatora. Na skupovima niko od organizatora ne provjerava svakog građanina šta ima u ruci. Naravno, ukoliko institucije Sjeverne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtjev kao Republike Kosovo jeste da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava i nevećinske zajednice, i uvijek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji države Sjeverna Makedonija", navela je Osmani.

Ona je ukazala da albanska zajednica koja živi u Sjevernoj Makedoniji nastavlja da daje svoj doprinos u izgradnji te države i da institucije Sjeverne Makedonije to znaju.

"Vjerujem da je riječ o malom nesporazumu. Kada imamo obostranu volju, što smo uvijek dokazivali, to će biti prevaziđeno, znajući da su sve kosovske institucije zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Sjevernom Makedonijom“, rekla je Osmani.

Makedonski politički faktori vide Kurtijev nastup kao nacionalistički, tokom čijeg govora je, pred hiljadama pristalica u Tetovu, javno istaknuta zastava „velike Albanije“.

Na to je reagovao i makedonski predsjednik Stevo Pendarovski, koji je rekao da „akcenat na provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrijednosti Ohridskog okvirnog sporazuma“. On je pozvao da se pravno sankcionišu organizatori skupova u Tetovu i Čairu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore