Portparol EU

Potparol Evropske unije Petar Stano rekao je na današnjem brifingu za medije da su mjere protiv Vlade Kosova uvedene zbog nesposobnosti da "počnu da se ponašaju na evropski način i da deeskalairaju situaciju", kao i da je pristup EU izbalansiran.

"Ono što smo nedavno uradili u svijetlu posljednjih eskalacija je uvođenje određenih mjera protiv Vlade Kosova zbog njihove nesposobnosti da počnu da se ponašaju na evropski način i da deeskalairaju situaciju, da preduzmu korake ka deeskalaciji", rekao je Stano.  

On je naveo da će mjere biti uvedene i Srbiji ukoliko članice EU ustanove da Srbija ne radi ništa u pravcu deeskalacije.

„Ukoliko 27 zemalja članica ustanovi da Srbija ne radi ništa u pravcu deeskalacije onda ćemo uvesti neophodne mjere i protiv Srbije. Naš pristup je izbalansiran. Naravno, sve mjere su reverzibilne i zavise od toga kako se partneri ponašaju u kontekstu deeskalacije i napredovanja ka povratku normalnom procesu sprovođenja dijaloga“, rekao je Stano.

Kako je ukazao, EU je po ovom pitanju u koordinaciji i konsultuje sa međunarodnim partnerima, uglavnom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Stano je ponovio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell primio zajedničko pismo 56 parlamentaraca iz više zemalja, i da će kao i uvijek odgovoriti adekvatnim kanalima a ne preko medija.

Izvor: Kosovo Online