Bivša predsjednica CIK-a

Bivša predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka je u odgovoru za Gazetu Blic, prokomentarisala izjave predsjednice Kosova Vjose Osmani da je za izbore na sjeveru potrebno "preglasavanje", navodeći da se preglasavanje ne pominje u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

"Preglasavanje se nigdje ne pominje u Zakonu o lokalnoj samoupravi, preglasavanje je radio samo CIK i to u dijelu izbornog procesa kada se utvrde nepravilnosti. Preglasavanje se nalaže u opštini, na biračkom mjestu i onda poslije preglasavanja slijede ostale procedure", rekla je Daka.

Ona je navela da postoji samo jedan način da se smjene četiri gradonačelnika opština u sjevernom dijelu Mitrovice, citirajući član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, u kojem se navodi da građani mogu organizovati peticiju, koju mora da potpiše 20 odsto upisanih birača, da bi zatim podneli zahtjev načelniku opštine, a potom i CIK-u.

Daka je prokomentarisala i administrativno uputstvo koje je najavilo Ministarstvo lokalne samouprave po pitanju izbora na sjeveru.

"Uputstvo može samo da reguliše ovu proceduru, način prikupljanja potpisa, ali ne i smjenu", rekla je Daka.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazetablic