Tačka na krizu

Evropska unija pozvala je da se što prije raspišu prijevremeni izbori na sjeveru Kosova, kako bi se, kako navode, stavila tačka na aktuelnu krizu.

Neimenovani zvaničnik EU, u odgovoru za Dukagjini, saopštio je da je Unija i dalje zabrinuta zbog tenzija na sjeveru Kosova, i da i dalje poziva obje strane na hitnu deeskalaciju.

"Da bi se okončala sadašnja kriza, vanredni izbori moraju biti raspisani što je prije moguće u sve četiri opštine, i organizovani na sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahtjeve za deeskalaciju za obje strane. U deklaraciji od 3. juna, koju je prihvatilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspjeha deeskalacije", navodi se u odgovoru.

Poručuje se da EU pozdravlja odluku Vlade Kosova za trenutno smanjenje prisustva policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru za 25 odsto, kao i posvećenost daljem smanjenju obima, nakon zajedničke bezbjednosne procjene Policije Kosova, Eulexa, a ako je potrebno, i Kfora.

Navode da su potrebni dalji koraci za deeskalaciju, i pozivaju Kosovo da odmah obustavi operacije policije u i oko zgrada u sjevernim opštinama, naglašavajući da četiri gradonačelnika postavljena u većinski srpskim sredinama treba da rade u izmještenim objektima. 

Zvaničnik EU ističe da je neophodna brza primjena Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa o njegovoj primjeni, pri čemu se pominje i osnivanje Zajednice srpskih opština.