Mišljenje analitičara

Kosovski analitičari smatraju da će poslije ljetnje pauze pritisak na Kosovo i Srbiju biti veći kada je riječ o sprovođenju francusko-njemačkog plana, ali i da će se od septembra tražiti od Vlade Kosova ozbiljnost, prenosi Teve 1.

Arber Fetahu iz Grupe za pravno-političke studije kaže da će poslije ljetnje pauze strane u dijalogu biti suočene sa većim pritiskom za sprovođenje sporazuma.

Politički analitičar Albinot Maloku kaže i da će pritisak koji bi mogao uslijediti u septembru takođe biti trenutak kada će se od Vlade Kosova tražiti ozbiljnost.

Sastanci na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije nisu viđeni već neko vrijeme, a kao rezultat toga, još nisu preduzeti nikakvi konkretni koraci ka implementaciji sporazuma i njegovog aneksa za normalizaciju odnosa.

Dok SAD stalno kritikuju strane zbog neispunjavanja obaveza koje su preuzeli u Briselu i Ohridu, poznavaoci procesa dijaloga, kako piše Teve 1, kažu da će eventualna poseta Dereka Choletta uticati na povećanje dinamike procesa dijaloga.

Izvor: Kosovo online/Teve 1