Politički analitičar

Politički analitičar Dritero Arifi ocjenio je da Vlada Kosova želi da izbjegne sprovođenje francusko-njemačkog plana u ovom momentu i da sporazum primjeni tek poslije novih izbora, prenosi Telegrafi.

Arifi je ocjenio da vlada želi da ide na izbore, ali ne i da se "preda", tako što će podneti ostavku.

"Teško je reći u kom mjesecu će biti izbori, ali ono što je važno jeste da vlast u nekom obliku želi da izađe na izbore, ali ne i da se preda javnosti. Dakle, sa opozicionim partijama treba napraviti kompromis da se sa nekim razumevanjem izađe na izbore", rekao je on.

Kako ističe, održavanje vanrednih izbora zavisi od vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje.

"Održavanje vanrednih ili redovnih izbora, to će i dalje zavisiti od stranke na vlasti. Sve zavisi od Samoopredjeljenja da li žele da izađu na vanredne izbore, ili eventualno na redovne izbore", rekao je on.

Arifi je naveo da je pravo svakog da se kandiduje za premijera.

"Dakle, što se tiče izbora kandidata iz PDK, to je apsolutno pravo svake stranke da kandiduje premijera, onda postoje druge procedure da li će biti izabran ili ne, to je zavisi od izbornog rezultata. Moje uvjerenje je da je PDK odabrao kandidata da se više fokusira na ekonomska pitanja, gdje je gospodin Bedri Hamza takođe profesionalac", rekao je on dodajući da Samoopredjeljenje želi da se više fokusira na politička pitanja.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi