Dijalog Kosova i Srbije

Povodom današnje runde dijaloga u Briselu čija je tema ponovo bila odluka Centralne banke Kosova, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj istakao je da kosovske vlasti sa odlukom o ukidanju dinara improvizuju i štete kosovskoj strani u dijalogu, umjesto da se fokusiraju na primjenu francusko-njemačkog plana koja bi, kako ocenjuje, otvorila vrata Kosovu, kako dalje ka Savjetu Evrope, tako i prema EU i Nato.

Ukazao je da odluke aktuelne Vlade Kosova ne donose nikakav boljitak građanima, već samo ugrožavaju odnose sa savezicima, prenosi Ekonomija online.

"Nije to nešto novo, nažalost, to su uglavnom improvizacije Vlade, dakle nisu nešto ozbiljno i ne donose pravi rezultat. Pa vidite da raste gorčina naših saveznika upravo zbog ovih postupaka Vlade", ukazao je Haradinaj.

Predsjednik AAK smatra da Kosovo treba da se fokusira na sprovođenje francusko-njemačkog plana, a da pitanje dinara otvara prostor Srbiji da bude superiornija strana u dijalogu.

"Smatram da treba da se fokusiramo na glavnu temu, a to je primjena sporazuma poznatog kao francusko-njemački plan, naravno uz preuzete obaveze, jer ako sprovedemo ove obaveze Savjeta Evrope ide kandidatura za EU i Nato. Zaglavićemo se u pitanju dinara. To nas unazađuje i otvara prednosti za Srbiju. U stvarnosti, Srbija pitanje dinara koristi protiv Kosova", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online